Zöldség- és gyümölcsleveket is lehet a szappankészítéshez szükséges lúgoldat elkészítéséhez használni. Csak egy kis áttekintés végett; az eddig tárgyalt folyadékaink a következők voltak: kecsketej, teák, kávé. Erre is igaz a megállapítás, hogy a folyadékmennyiséged bármekkora hányadát adhatják a gyümölcslevek, akár részben, hígítva vízzel, tejjel, vagy akár 100%-ban is.
Lehet ún. rostos levet is használni – ez alatt az üzletben kaphatót értsd, és azt is, amit te magad préselsz-centrifugázol otthon. A folyadék-állagon a hangsúly; ne álljon meg a kanál benne, azért olyan sűrű ne legyen 🙂
Mondok egy példát, így könnyebb lesz: a házi készítésű paradicsomlé, ami jó sűrű, és befőzni is ezt szoktuk, na, az tökéletesen alkalmas lúgoldathoz, nyugodtan használhatod.
A házi kozmetikában sokféle értékes, bőrtáplálásra alkalmas anyagot is tartalmazó zöldséget és gyümölcsöt felhasználunk pakolások, radírok formájában pl.
Ugyanígy működik ez a szappankészítésben is.
Ötlet adóként néhány dolog, ami akadhat a hűtődben vagy kamrádban:
- uborka
- narancs
- sárgarépa
- paradicsom
- banán
- alma
- barack eper
- spenót
- sütőtök
- fekete dió
- szeder
- … és még sok minden… na jó, káposztás szappant nem akarsz készíteni, igaz? (Vagy mégis?) 😉
TIPP:
A gyümölcsökből általában könnyebb levet nyerni, mint a zöldségekből, de ez nem foghat ki rajtad, ha elég találékony vagy! Párold meg gyengén, és a főzővízzel együtt turmixold. Ha eltalálod az arányokat, valóban zöldséglét kapsz 🙂 Nem tudod elrontani, mert ha túl sűrű, hígíthatod, ha túl híg, akkor még tehetsz hozzá a zöldségből. Használj a pároláshoz desztillált vizet!
A színekről, ha zöldség-, vagy gyümölcslevet használsz: ne számíts arra, hogy a szappanod olyan színű lesz, mint a gyümölcs, amit bele teszel, mert sajnos a lúg többnyire barnává változtatja őket 🙁
Vannak kivételek: a répalé pl. elég jól megtartja a színét, és a paradicsomleves szappan is emlékeztetni fog az eredeti színre, igaz viszont, hogy ahogy múlnak a hetek, a szappan egyre fakóbb lesz. Ez egy friss paradicsomleves szappan:
Ez desztvízzel készült, de a sárgarépa reszelék így is adott neki színt:
Van azért remény, de a kreativitásra itt is szükség lesz: ha a célod olyan szappan, ami gyümölcsös és/vagy zöldséges folyadékkal készül, akkor erősítheted a külcsínt azzal, hogy a puding állapot elérése után a növényedből félre tett pépből, vagy reszelékből adsz hozzá 1-2-3 kanállal. A legelső képen egy sütőtöklével és -pürével öntött szappantömbömet látod.
Vigyázz: ha ez a terved, akkor vedd lejjebb a folyadék-arányt, mert a pépek-pürék nedvességet is tartalmaznak! Semmiképp ne 38%-os folyadék aránnyal számolj, hanem 32-vel inkább.
A végére még egy intelem: a gyümölcsök cukortartalma miatt alig, vagy ne takard a formát, mert a cukor könnyen túlmelegítheti a szappanodat!
Kacérkodsz a házi szappankészítéssel, de nem mersz egyedül belevágni?
Kattints most a bizonyosságért!
Vélemény, hozzászólás?