A házi mosószappan kurzuslinkjét a cikk végén találod!
🔥
Többször írtam már a mosószappan főzéséről, de a téma mindig aktuális, erről tanúskodnak leveleitek, kérdéseitek.
Mosószappan és mosószappan között színben nagy eltérés lehet, a zsiradékok milyensége itt is kulcskérdés, akárcsak a hideg eljárással készült szappanok esetében.
Készítettem egy összehasonlítást a mosószappan küllemével, összetételével kapcsolatban:


A használt zsír mellett némi olajom is volt.
A zsírban bőven volt pirospaprikás is, ez tovább árnyalta a végleges színt.
Szilikonformába is jutott a masszából.
Jól látszik, hogy a hűléssel arányosan szilárdul és világosodik.
Így lesz a forró, zselésen átlátszó masszából kemény szappan.
Mosószappant kizárólag pálmazsírból is lehet készíteni, az szinte hófehér lesz, akárcsak a tiszta zsírból főzött:
A szín a mosószappannak NEM minőség-meghatározó tényezője tehát.
Mi határozza akkor meg a mosószappan minőségét?
A tisztító hatása.
A tisztító hatása pedig attól függ, hogy elegendő lúgot tartalmaz-e az adott mennyiségű zsiradék elszappanosításához.
Ha még többet akarsz tudni erről, olvasd el a SzappanMetor-os cikket: A jó mosószappan 3 titka
Készítettél már mosószappant?
Ha igen, miből?
Mire használod?
Bevált?
Bagi Marianna
Kedves Angyalom!
Kérlek, légy a segítségemre hogy, hogy tudom felhasználni a régi háztartási olajokat és zsírokat a meleg mosószappan készítéséhez, lakás körülmények között. Segítségedet előre is köszönöm!
Üdv: Marianna
Angyalom Szappan
Kedves Marianna!
A segítséghez tudnom kell, készítettél-e már szappant, és ha igen, milyet, mennyit?
Kezdő v. haladó a szinted?
Üdv, Andi
Bagi Marianna
Hideg eljárással rendszeresen készítek szappanokat. Most mosószappant szeretnék készíteni, mert a családomnak készítek mosógélt, és ehhez szeretném felhasználni. Van tiszta disznózsírom is, inkább ezt dolgoznám fel.
Bocs, hogy ilyen későn válaszolok, de mozgalmas hetem volt.
Angyalom Szappan
Én is elnézést kérek, Marianna, de itt vagyok 🙂
OK, tehát az alapok megvannak. A meleg eljárásról itt írok, többek között:
https://angyalomszappan.hu/mososzappan-fozes/
https://angyalomszappan.hu/szappankeszites-meleg-eljarassal-folyekony-sampon-es-tarsai/
A receptszámlálóban a disznózsírt pálmazsírként kell beállítani, mert a tulajdonságaik nagyon hasonlóak szappankészítés szempontjából. Folyadék desztillált víz legyen. A pudingos massza mehet a sütőbe.
Ha nem világos valami, írj! 🙂
Üdv, Andi
Bagi Marianna
A hétvégén megpróbálom, majd beszámolok az eredményről. Az igazat megvallva, nagyon félek, mert nem tudom a gázsütőmet beállítani. De, próba, szerencse. KöszönöM!
Angyalom Szappan
Akkor szurkolok Neked! Korábban nekem sem volt alkalmas erre a sütőm, akkor szereztem be a lassú főző edényt, nagyon jó. Nemrég lett új tűzhelyem, most már be tudnám állítani, de megmaradtam a kis edénykémnél elsősorban azért, mert így nem kell kihúzkodnom a sütőből a felkeveréshez a nehéz edényt a meleg masszával. (Ez is egy szempont nálam 🙂 ) Bátor vagy, remélem, nem fut ki! Bármi is lesz, a bőrödre nagyon vigyázz, használj védőruhát és majd írj, milyen lett! 🙂