Tiszta disznózsírt használtam többnyire, mert a konyhámban nem “terem” annyi használt zsír, amennyi ebbe kell.
Sajnálom, mert étkezési célú, finom, falusi hentestől származik, de még így is jóval olcsóbb az elkészült mosószappan, mint a szintetikus mosószer.
Terveben van a faggyú felhasználása erre a célra, de ez még némi utánjárást igényel.
Napraforgóolajat is használok hozzá, de ebből megvan mindig a szükséges, használt mennyiség a mosószappanba.
A színe nem túl sötét, pont a tiszta disznózsír miatt, hisz az van benne arányaiban a legtöbb.
Ezért a szappan törtfehér, nem az a barnás, mint amit mamámék főztek anno mindenféle hulladék zsiradékkal, üstben.
Évek óta használom, szeretem, de erről már írtam, nem ismétlem magam.
Ha még többet szeretnél megtudni a mosószappan készítéséről, akkor ezeket ajánlom:
Milyen zsiradékkal kell mosószappant készíteni?
Fotósorozat a készítésről:
Belekevertem egy elfeledett szappant is lereszelve, sütőtökös volt.
Nem volt avas, de nem is volt különösebben kívánatos az illata, így a mosószapiban végezte.
Amikor teljesen elkészült a masszám, akkor adtam hozzá, alaposan elkevertem és kimeregettem a formákba.
Teljesen homogén, nem kell félni a hasonló manővernél, hogy elválik a meleg masszától a szilárd reszelék.
Ekkora mennyiségben a mosóhatást sem veszélyezteti.
Igaz, hogy a lereszelt szappan 5% zsírfelesleggel készült, de ez a 6 dkg a 3- 4 kg mosószappanban – ami 5% túllúgozással készül nálam -, elveszik.
Sőt, az egyik dobozba kevertem avas, megfázott reszeléket is.
Azért csak az egyikbe, mert küön akarom tesztelni, hogy a mákos szappanmaradékkal milyen mosni 🙂
Az utóbbi hibás szappan ugyanis mákkal készült; legfeljebb mákos ruhákban járunk egy darabig 😀
Biztos vagyok benne, hogy az öblítő kiviszi, de a biztonság kedvéért csak egy maréknyit használtam, és csak az egyik formába tettem.
Ezt a módszert “hibajavításként” Nektek is merem ajánlani.
Az utolsó képen a felmosóvizem látható – még a főzőedényre ragadt szappant sem szabad kidobni! 🙂
Már csak el kell raktározni őket:
Az avas, megfázott, szappanporos, eredetileg bon-bon formába öntött szappanok a következő képeken.
Jól látszik a nem kellő mértékű melegen tartás által okozott “fázós” réteg, ami fehér, és nagyon morzsalékossá, törékennyé teszi a szappant (a tisztító hatását ez nem befolyásolja).
Környezetbarát mosás sajátkészítésű szappanokkal
1. Mosószappan készítése online kurzus kezdőknek
2. Folyékony mosószer készítése Mesterkurzus haladóknak
Vélemény, hozzászólás?