Mosószappan

Mosószappanokat készítettem, mert fogyóban a környezetkímélő mosószer itthon. Mosószert azóta nem veszek, mióta tudok szappant főzni. Reszelve, szappanpehely formában kerül a mosógépbe a mosószappan,   egy ek. mosószóda és ecet társaságában (utóbbi öblítőként, felesben a hagyományos öblítővel). A pehelyből 4-5 ek. kell egy töltet ruhához. Ami a csodálatos ebben, …

hogy összegyűjtött, főzésre már nem használható, hulladék zsírt és olajat használok hozzá, így feldolgozom azt, ami egyébként a háztartásunkban keletkezik, és veszélyes hulladéknak minősülne. (Korábban állandó problémát jelentett, hogy hova tegyem az összegyűlt mennyiséget.)

mosószappan készítése otthon

 

Akkor, amikor már nagyon kifogytam a mosószappan reszelékből, akkor szó szerint főzök egy adagot, ha ráérős a dolog, és ki tudom a használatával várni a 4 hét érési időt, akkor hideg eljárással készítem el.

Tömbszappanon kívül még ovális formába is öntöttem a masszából, mert kézmosószappannak, helyi folttisztító bedörzsölésre így a legalkalmasabb.

 

A hiedelmekkel ellentétben a használt zsírból készített szappan nem büdös, egyszerű mosószappan-illata van. Egyáltalán semmilyen szagot nem hagy a ruhákon (az ecet sem!), hiszen a jó recepttel, helyes eljárással elkészített szappan lúgos, nagyon jól tisztít, de nem hagy nyomot maga után.

mosószappan készítése otthon

mosószappan készítése otthon

 

Kacérkodsz a házi szappankészítéssel, de nem mersz egyedül belevágni?
Kattints most a bizonyosságért!

 

3 Responses

 1. Gabi

  Kedves Angyalom!
  Eddig boltban vett mosószappant reszelgettem a mosáshoz, illetve a megmaradt hideg eljárással általam készített normál szappant a kevésbé koszos ruhákhoz. Rendeltem orosházi reszelt szappant, de a kimosott ruhák “zsíros”, kissé avasra emlékeztető szagúak lettek. Ennek mi lehet az oka? A disznózsír, azt írod, nem hagy kellemetlen szagot.
  Köszönöm!

  Szép napot!
  Gabi

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .