Mosószappan

Mosószappanokat készítettem, mert fogyóban a környezetkímélő mosószer itthon. Mosószert azóta nem veszek, mióta tudok szappant főzni. Reszelve, szappanpehely formában kerül a mosógépbe a mosószappan,   egy ek. mosószóda és ecet társaságában (utóbbi öblítőként, felesben a hagyományos öblítővel). A pehelyből 4-5 ek. kell egy töltet ruhához. Ami a csodálatos ebben, …

hogy összegyűjtött, főzésre már nem használható, hulladék zsírt és olajat használok hozzá, így feldolgozom azt, ami egyébként a háztartásunkban keletkezik, és veszélyes hulladéknak minősülne. (Korábban állandó problémát jelentett, hogy hova tegyem az összegyűlt mennyiséget.)

mosószappan készítése otthon

 

Akkor, amikor már nagyon kifogytam a mosószappan reszelékből, akkor szó szerint főzök egy adagot, ha ráérős a dolog, és ki tudom a használatával várni a 4 hét érési időt, akkor hideg eljárással készítem el.

Tömbszappanon kívül még ovális formába is öntöttem a masszából, mert kézmosószappannak, helyi folttisztító bedörzsölésre így a legalkalmasabb.

 

A hiedelmekkel ellentétben a használt zsírból készített szappan nem büdös, egyszerű mosószappan-illata van. Egyáltalán semmilyen szagot nem hagy a ruhákon (az ecet sem!), hiszen a jó recepttel, helyes eljárással elkészített szappan lúgos, nagyon jól tisztít, de nem hagy nyomot maga után.

mosószappan készítése otthon

mosószappan készítése otthon

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Online mosószappanos kurzus kétféle zsiradékkal (Sertészsír és kókuszzsír változatban is kezdőknek receptekkel és videókkal)

 

3 Responses

 1. Gabi

  Kedves Angyalom!
  Eddig boltban vett mosószappant reszelgettem a mosáshoz, illetve a megmaradt hideg eljárással általam készített normál szappant a kevésbé koszos ruhákhoz. Rendeltem orosházi reszelt szappant, de a kimosott ruhák “zsíros”, kissé avasra emlékeztető szagúak lettek. Ennek mi lehet az oka? A disznózsír, azt írod, nem hagy kellemetlen szagot.
  Köszönöm!

  Szép napot!
  Gabi

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .