Uborkás szappan elkészítése

Az uborkás szappan elkészítése –

A téli depiellenes szappankészlet harmadik sorozatát ma készítettem el.

A korábbi sárgarépás és az őszibarackos mellé kellett egy zöld szappan színárnyalat is 🙂
Az olajok összetétele szakasztott az őszibarackosé azért, hogy ne csak ápoló legyen, hanem használat közben jó kemény, így tartós-takarékos szappan is maradjon.
A fürtös uborka szezonja lassan véget ér, és majd a kígyóuborkával is el lehet készíteni, de ez mégiscsak biztosan szabadföldi ubi volt, és én ilyet szerettem volna, míg elérhető a kertben, vagy piacon.

Uborkás szappan készítése Uborkás szappan készítése

A zöld színek megmaradnak a szappanban, úgyhogy ez egy hálás szappan-alapanyag.
Én azért a kettéosztott szappanmassza színezésénél még ráerősítettem egy kis zöldagyaggal a zöld félnél, Titán-dioxiddal a fehér félnél, de ne szaladjunk előre ennyire.

Uborkás szappan készítése Uborkás szappan készítése

Végy néhány friss uborkát, lényegtelen, hogy kisebbek vagy nagyobbak.
Alaposan sikáld át zöldségkefével, majd az apró lyukú sajtreszelőn küzdd át mindet, a héjával együtt (enélkül is lehet, de szebb lesz a végeredmény, ha benne a héja is.).
Már közben elkezdi engedni a levét.

Tiszta kézzel facsard ki, és ha nem teszi ki teljes egészében a folyadékmennyiségedet, akkor egészítsd ki bátran kecsketejjel (mint most én, kb egyharmad a tej), vagy desztillált vízzel, vagy joghurttal, esetleg zöld teával.
Mérhetsz bele a reszelt uborkából is, de ne túl sokat, én kb. 3-4 evőkanállal tettem a folyadékhoz.
A kifacsart uborka reszeléket a végén, a majdnem kész masszába tedd bele majd.

Uborkás szappan készítése Uborkás szappan készítése
Öntsd össze a kész lúgoldatot a langyos olajkeverékkel, majd a szokásos módon, óvatosan mixeld össze.
Ennél a lépésnél ketté oszthatod, mint én, de meg is hagyhatod az egészet homogénre.
Nálam fehér és zöld lett, a Titán-dioxidos az előbbi és a zöldagyagos az utóbbi.
Mivel kétféle színt használtam, jobban tetszik majd az eredmény tömbformába  öntve és szeletelve, de egyedi formában is lehet variálni némi gyakorlattal, ügyességgel a két színt.

Tiszta kézzel facsard ki, és ha nem teszi ki teljes egészében a folyadékmennyiségedet, akkor egészítsd ki bátran kecsketejjel (mint most én, kb egyharmad a tej), vagy desztillált vízzel, vagy joghurttal, esetleg zöld teával. Mérhetsz bele a reszelt uborkából is, de ne túl sokat, én kb. 3-4 evőkanállal tettem a folyadékhoz. A kifacsart uborka reszeléket a végén, a majdnem kész masszába tedd bele majd. P9150013 P9150014 P9150015 Tiszta kézzel facsard ki, és ha nem teszi ki teljes egészében a folyadékmennyiségedet, akkor egészítsd ki bátran kecsketejjel (mint most én, kb egyharmad a tej), vagy desztillált vízzel, vagy joghurttal, esetleg zöld teával. Mérhetsz bele a reszelt uborkából is, de ne túl sokat, én kb. 3-4 evőkanállal tettem a folyadékhoz. A kifacsart uborka reszeléket a végén, a majdnem kész masszába tedd bele majd.

Egyszerű, általam “puttyantós” szappankészítési módszernek elkeresztelt módon öntöttem a két híg masszát, hol egyikből beleputtyantva, hol a másikból, a már formában lévő masszába.

Tiszta kézzel facsard ki, és ha nem teszi ki teljes egészében a folyadékmennyiségedet, akkor egészítsd ki bátran kecsketejjel (mint most én, kb egyharmad a tej), vagy desztillált vízzel, vagy joghurttal, esetleg zöld teával. Mérhetsz bele a reszelt uborkából is, de ne túl sokat, én kb. 3-4 evőkanállal tettem a folyadékhoz. A kifacsart uborka reszeléket a végén, a majdnem kész masszába tedd bele majd. Tiszta kézzel facsard ki, és ha nem teszi ki teljes egészében a folyadékmennyiségedet, akkor egészítsd ki bátran kecsketejjel (mint most én, kb egyharmad a tej), vagy desztillált vízzel, vagy joghurttal, esetleg zöld teával. Mérhetsz bele a reszelt uborkából is, de ne túl sokat, én kb. 3-4 evőkanállal tettem a folyadékhoz. A kifacsart uborka reszeléket a végén, a majdnem kész masszába tedd bele majd.

Elég egyszerű koncepció, igaz? 🙂
Ez a módszer akkor a legjobb, ha híg masszával dolgozunk, örvényes-márványos lesz a hatás szeletelés után.

Jut eszembe erről: illóolajat nem kívánt az én ízlésem szerint, de egy friss, könnyű illat mehet bele, ha szeretnéd.

A végén a tetejére kapirgáltam a dobozon maradt masszát, és belekavartam egy hurkapálcával – és kész.

Tiszta kézzel facsard ki, és ha nem teszi ki teljes egészében a folyadékmennyiségedet, akkor egészítsd ki bátran kecsketejjel (mint most én, kb egyharmad a tej), vagy desztillált vízzel, vagy joghurttal, esetleg zöld teával. Mérhetsz bele a reszelt uborkából is, de ne túl sokat, én kb. 3-4 evőkanállal tettem a folyadékhoz. A kifacsart uborka reszeléket a végén, a majdnem kész masszába tedd bele majd. Tiszta kézzel facsard ki, és ha nem teszi ki teljes egészében a folyadékmennyiségedet, akkor egészítsd ki bátran kecsketejjel (mint most én, kb egyharmad a tej), vagy desztillált vízzel, vagy joghurttal, esetleg zöld teával. Mérhetsz bele a reszelt uborkából is, de ne túl sokat, én kb. 3-4 evőkanállal tettem a folyadékhoz. A kifacsart uborka reszeléket a végén, a majdnem kész masszába tedd bele majd.

Takarás, türelmes várakozás, 5 percenként odaszaladás és gyönyörködés, no meg az elmaradhatatlan érintés az oldalán: langyosodik-e, jó lesz-e…? 🙂

Kivittem az udvarra, egy árnyékos helyre, mert remekszép, napos az idő.

Holnap este kiderül, mennyire lett mutatós!

Ha kíváncsi vagy, milyen lett felvágva, itt nézd meg!

Te hogyan illatosítanád az uborkás szappanodat?
 
 


Cimkék:

Hozzászólások

11 hozzászólás a(z) “Uborkás szappan elkészítése” bejegyzéshez

  1. Kismaccs Kriszti avatar

    Szia!
    Nagyon szép lett! Az uborkás szappan nagy problémája, hogy ha csak uborka van benne, egy idő után kifakul. Tapasztalat! :)) Én is rásegítek valami maradandó zölddel.
    Szépet és jót!

    1. Angyalom Szappan avatar
      Angyalom Szappan

      Szia Kriszti! 🙂 Köszi, egyszerű, de nekem is tetszik:-) Igen, sajnos a paradicsomos is halványulni szokott idővel 🙁 Tanulság (számomra): nem kell sok egyszerre belőle 😛

  2. Veres Amanda avatar
    Veres Amanda

    Szia! Nagyon szép lett! Megkérdezhetem, hogy ha híg masszát szeretnénk, mert tudjuk, hogy szeretnénk időigényes díszítést, akkor hány százalék folyadékkal érdemes kalkulálni? Sajnos engem legtöbbször a sűrű massza akadályoz a szép díszítésben.

    1. Angyalom Szappan avatar
      Angyalom Szappan

      Szia Amanda!
      Persze, írom: a 38 % folyadék előnyös ilyenkor, jól gondolod, hogy számít a folyadék aránya.
      És kerüld a pudingosító színező, illatosító anyagokat is (fahéj por és/vagy illóolaj pl, viszonylag sok agyagpor, a kecsketej is okozhat gyors sűrűsödést…).
      Remélem, így biztosabb lesz a sikered! 🙂

      1. Veres Amanda avatar
        Veres Amanda

        Nagyon kedves vagy, köszönöm a válaszod. Valószínűleg akkor a kecsketej a “hiba”. Köszönöm!

  3. Gitta avatar
    Gitta

    Szia Andi!

    Kipróbáltam az általad ‘puttyantósnak’ nevezett technikát. Pici adag mentás szappant készítettem, szép márványosat gondoltam ki. Na de, nem lett igazán márványos. Ugyanakkor mégis egyedi mintát kapott. Azt hiszem ott rontottam el, hogy egyrészt kevés ‘fehéret’ hagytam, másrészt elég híg volt a masszám. Lehet hogy még mixelni kellett volna fél percet?

    1. Angyalom Szappan avatar
      Angyalom Szappan

      Szia Gitta 🙂

      Na lássuk csak, sorban:
      – milyen volt a forma? Írod, hogy “pici adag”, így sajnos tényleg nehezebb, de nem lehetetlen!
      – ehhez pont a híg massza a legjobb
      – kis mennyiségnél lehet, hogy nem elég nagy a “sodrás” sem, ahogy örvénylik a szappantömeg, ezért
      – javaslat: legközelebb is hagyd hígra, és villával, vagy kanállal keverj bele 1-2 mozdulattal, így biztosabb a keveredés – csak ne kavargasd össze teljesen, mert akkor meg teljesen elegyedik, és itt nem ez a cél, ugye 🙂

      1. Gitta avatar
        Gitta

        Szia Andi!

        A pici adag 300g olaj-vaj kombó, az edény egy 0,5 literes négyzet alapú kübli volt. A kész tömb közel kocka forma lett, ebből 4 szeletet tudtam vágni. Pár nap elteltével nagyjából érzékelem, hogy hol ‘csúszhatott’ el a márványos mintázat. Tulajdonképpen a zöld öntéskor kinyomta a fehéret és így egy érdekes keretet kapott a zöld rész. Nekem így is szép, bár nem ez volt a cél. 🙂

        1. Angyalom Szappan avatar
          Angyalom Szappan

          Szia Gitta,
          biztos vagyok benne, hogy így is mutatós, izgalmas!
          Legközelebb keverj bele, és meglesz a márvány is.
          Nagyon sokat lehet így tanulni, igaz? 😉

  4. Kovács Éva avatar
    Kovács Éva

    Részletes receptet lehet kapni? MIből mennyi kell? Szeretném elkészíteni az uborkás szappant!
    Köszönöm szépen.

    1. Angyalom Szappan avatar

      Kedves Éva, köszönöm szépen a hozzászólásodat, az uborkás szappan receptjét megtalálod a receptkönyvemben: http://www.szappanmentor.hu/szappanreceptkonyv-halado-szappankeszitoknek/
      üdv, Andi

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .