A téli depiellenes szappankészlet harmadik sorozatát ma készítettem el.
A korábbi sárgarépás és az őszibarackos mellé kellett egy zöld szappan színárnyalat is 🙂
Az olajok összetétele szakasztott az őszibarackosé azért, hogy ne csak ápoló legyen, hanem használat közben jó kemény, így tartós-takarékos szappan is maradjon.
A fürtös uborka szezonja lassan véget ér, és majd a kígyóuborkával is el lehet készíteni, de ez mégiscsak biztosan szabadföldi ubi volt, és én ilyet szerettem volna, míg elérhető a kertben, vagy piacon.
A zöld színek megmaradnak a szappanban, úgyhogy ez egy hálás szappan-alapanyag.
Én azért a kettéosztott szappanmassza színezésénél még ráerősítettem egy kis zöldagyaggal a zöld félnél, Titán-dioxiddal a fehér félnél, de ne szaladjunk előre ennyire.
Végy néhány friss uborkát, lényegtelen, hogy kisebbek vagy nagyobbak.
Alaposan sikáld át zöldségkefével, majd az apró lyukú sajtreszelőn küzdd át mindet, a héjával együtt (enélkül is lehet, de szebb lesz a végeredmény, ha benne a héja is.).
Már közben elkezdi engedni a levét.
Tiszta kézzel facsard ki, és ha nem teszi ki teljes egészében a folyadékmennyiségedet, akkor egészítsd ki bátran kecsketejjel (mint most én, kb egyharmad a tej), vagy desztillált vízzel, vagy joghurttal, esetleg zöld teával.
Mérhetsz bele a reszelt uborkából is, de ne túl sokat, én kb. 3-4 evőkanállal tettem a folyadékhoz.
A kifacsart uborka reszeléket a végén, a majdnem kész masszába tedd bele majd.
Öntsd össze a kész lúgoldatot a langyos olajkeverékkel, majd a szokásos módon, óvatosan mixeld össze.
Ennél a lépésnél ketté oszthatod, mint én, de meg is hagyhatod az egészet homogénre.
Nálam fehér és zöld lett, a Titán-dioxidos az előbbi és a zöldagyagos az utóbbi.
Mivel kétféle színt használtam, jobban tetszik majd az eredmény tömbformába öntve és szeletelve, de egyedi formában is lehet variálni némi gyakorlattal, ügyességgel a két színt.
Egyszerű, általam “puttyantós” szappankészítési módszernek elkeresztelt módon öntöttem a két híg masszát, hol egyikből beleputtyantva, hol a másikból, a már formában lévő masszába.
Elég egyszerű koncepció, igaz? 🙂
Ez a módszer akkor a legjobb, ha híg masszával dolgozunk, örvényes-márványos lesz a hatás szeletelés után.
Jut eszembe erről: illóolajat nem kívánt az én ízlésem szerint, de egy friss, könnyű illat mehet bele, ha szeretnéd.
A végén a tetejére kapirgáltam a dobozon maradt masszát, és belekavartam egy hurkapálcával – és kész.
Takarás, türelmes várakozás, 5 percenként odaszaladás és gyönyörködés, no meg az elmaradhatatlan érintés az oldalán: langyosodik-e, jó lesz-e…? 🙂
Kivittem az udvarra, egy árnyékos helyre, mert remekszép, napos az idő.
Holnap este kiderül, mennyire lett mutatós!
Ha kíváncsi vagy, milyen lett felvágva, itt nézd meg!
Te hogyan illatosítanád az uborkás szappanodat?
Vélemény, hozzászólás?