Fehér színű szappan készítése

Bemutattam, hogyan mehetsz “biztosra” az első, cukrot tartalmazó szappanod elkészítésekor. Biztos vagyok abban, hogy nem kerülte el a figyelmedet az, hogy ez a cukros szappan nemhogy nem barnult meg a cukortól, hanem egyenesen hófehér lett!

Ez három dolog miatt van így:

  • kevés cukrot tettünk bele
  • hűtöttük a cukros vizet lúgoldás előtt
  • Titánium-dioxiddal fehérítettem a masszát

fehér szappan készítése

Amikor szappankészítésről beszélünk, a Titán-dioxidot az adalékanyagok közé soroljuk. Ártalmatlan anyag, bár van olyan vélemény is, hogy nem az. Az élelmiszeriparban is használják. Olvass utána, tájékozódj, és döntsd el, hogy beleteszed-e  szappanodba! Nem kampányolok sem ellene, sem mellette. (A másik alternatíva a Cink-oxid.)

Ami viszont tény: a szappan “magától” ritkán lesz hófehér

Alapszíne nagyban függ az ún. alapolajok megkomponálásától, arányaitól. Alapszín alatt itt azt a színt értem, amit bármiféle adalékanyag hozzáadása nélkül a szappan “produkál”.  A magyarázatot a szobahőmérsékleten folyékony halmazállapotú olajok hozzáadásában kell keresni. Gondolj csak a tiszta sertészsírból készült szappanra! A nem használt sertészsír fehér színű, a belőle készült mosószappan szintén tört fehér színű:

Mosószappan készítése sertészsírból

Igen ám, de ez nem alkalmas a mai igényeink szerinti bőrtisztításra, mert önmagában nem elég bőrtápláló hatású. Pont ezért használunk folyékony, bőrtápláló anyagokat tartalmazó, finom olajokat. Az olívaolaj, napraforgóolaj, repceolaj, stb. mind-mind sárgítják a szappan alapszínét.

Kapcsolódó cikkek:

Milyen sertészsírt használj szappankészítéshez?
Mit használj pálmazsír helyett bázisolajként?

Fehér színű szappant adalékanyag hozzáadásával készíthetsz

Amire érdemes odafigyelned a Titán-dioxid használatánál, hogy  törékennyé teszi a kész, friss szappant. Ezért a szokottnál óvatosabban kell vele bánnod a formából való kivételnél, pláne az esetleges szeletelésnél.

Most visszatérek ehhez a cukros művünkhöz:
ügyeltem, hogy sokáig folyékony maradjon a massza, ezért nem tettem bele túl sok illatot, mert az idő előtti sűrűsödést idézhetett volna elő. Ebbe a viszonylag híg masszába még könnyedén bele tudtam rakosgatni az előző nap elkészített és felvágott téglalapocskákat. Ezeknek köszönhetően mutatós csíkok díszítenek minden egyes darabot:

fehér szappanmassza készítése

fehér cukros szappan készítése

fehér, csíkos szappan készítése

Csíkos, fehér szappan készítés

 Kacérkodsz a házi szappankészítéssel, de nem mersz egyedül belevágni?
Kattints most a bizonyosságért!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .