Ti kérdeztétek a SzappanMentortól

Neked is gondot okoz nyáron szappankészítéskor az esetleg fellépő túlmelegedés? Elmondom, hogyan csináld!

“Kedves Andrea,

én már most leírom a kérdésemet,mert napok óta készülök rá – az rendben van, hogy hűvösebb időben szépen betakargatjuk a friss szappanokat 1- 2 napra. De nyári hőségben mit tegyünk, hogy ne legyen melegük? Arra gondoltam, hogy este későn készítem, amikor már hűl a levegő. Van jobb megoldás?”

Túlmelegedett szappanTúlmelegedett szappan Túlmelegedett szappan

Ma Levente-nap van, ezért:

“Kedves Levente!

Igen, ez nagy gond nyáron, így igen aktuális kérdést tettél fel, köszönöm!
Az esti időpont ideális, de a túlmelegedés megelőzésére, kezelésére tömbszappanok esetében általában ez nem elég. Különösen akkor nem, ha tejjel, joghurttal készítjük.

A megoldás: hűtőszekrénybe lehet tenni akár fél-egy órára is, az összetevőktől is függ.
Kecsketejest, joghurtost, melegítő illóolajost erősen ajánlott
nyáron hűteni. Hogy meddig, azt szappanja és összetevője válogatja, látatlanban nem lehet megmondani.
A tapasztalat a dolog kulcsa. Túlhűteni nem jó, 10-20 percenként meg kell tapintani a forma oldalát, s ha már langyosabb, mint betételkor, akkor meg lehet próbálni kivenni, de tovább kell figyelni, és ha ismét a túlmelegedés jeleit mutatja, akkor zsupsz, vissza hűtőbe vele!

A túlmelegedés jelei: nagyon meleg tapintás kívülről és/vagy olajcseppek a massza tetején, zselé állagú átlátszó jelenség a forma közepén (gélesedés indul), netán kiterjedt ellipszis alakban, a forma teljes hosszában. Esetleg repedésszerű nyílás is lehet a tömb közepén, melynek mélyén kivált olaj figyelhető meg a nyílás kráterében.

Remélem, megoldódik a gondod a tanácsok nyomán! 🙂
Ha kipróbáltad, írd meg, hogyan sikerült hozzászólásban az oldalon! 🙂

Szép hetet kívánok:
Andi”

A fotókon egy középen “megrepedt” szappant láttok, amit hűtéssel megmentettem anno a túlmelegedéstől. Tökéletes szappan lett, csupán a középső 2-3 szeleten látszott legfelül egy pici folytonossági hiány.

Túlmelegedett szappan

4 Responses

 1. Zoltán Farkas

  Tegyétek le a hideg konyhakőre az edényt, vagy formát amiben a szappanmassza van! Régi jól bevált parasztmódszer, és működik, én is így szoktam csinál, pedig még csak fél éve főzök szappant! 😉

  • Angyalom Szappan

   És milyen igazad van, ezt nem írtam, köszi! 🙂
   Leteszem én is az elején, de ez nem mindig elég, főleg a tejeseknél, vagy egy fahéj illóolajosnál (pláne mindkettő!) – nincs mese, akkor jobban kell hűteni.
   Kívánom, hogy ne tapasztald meg a szétválást, ami akkor is bekövetkezhet, ha ezer éve készítesz szappant 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .