Ti kérdeztétek a SzappanMentortól

Mosószappan recept

A kérdező nevét mindig az aktuális névnap szerint változtatom meg: ma Paulának válaszolok 🙂

“Kedves Andrea!
Köszönöm szépen megkaptam az anyagot.
Egy kéréssel is fordulok hozzád.Keresgéltem a neten mosószappan recepteket,de érdemlegeseket,azaz számomra egyszerűt nem találtam.Én disznózsírból és hideg eljárással szeretném készíteni,oltott mész és trisó nélkül.Ha tudsz kérlek küldj nekem ilyen recepteket,1-másfél kg zsírmennyiségből.Nagyon hálásan köszönöm.
Köszönettel: Fekete Paula”

“Kedves Paula!
Nagyon szívesen! 🙂
Mosószappan:
a szappanrecept számlálóban a disznózsírt pálmazsírral lehet beállítani,
mert nagyon közel állnak a tulajdonságaik egymáshoz az elszappanosítási
számot tekintve. Egy számláló, ha nem használtál még:
LINK
5% túllúgozással kell beállítani, és 38-40% folyadékarányt.
Hasznos ténykedést és jó mosószappant kívánok, remélem, tudtam segíteni! 🙂
Üdv, Andi”

“Kedves Andi!
Nagyon drága vagy köszönöm szépen a küldeményt,de sajnos nem tudok
angolul és nem használtam még számlálót.
Létezik ez esetleg magyar nyelven is?
Köszönettel: Paula”

“Kedves Paula!
Ne haragudj, erre nem gondoltam.

Magyar nyelvű számláló is van, a Google keresőjébe beírva meg fogod gyorsan találni.
Azért nem írom le a receptet, mert így tanulsz vele, majd meglátod, milyen sokat!
Ha véletlen mégsem boldogulsz, írj nyugodtan, segítek, de hátha megy önállóan is! 🙂
Jó éjszakát: Andi”

“Kedves Andi!
Igazad van így sokkal szabadabban, és kreatívabb a lehetőség. A számítógépen se vagyok egy virtuóz,de a férjem segítségével megoldjuk. Nagyon örülök,hogy felvettem veled a kapcsolatot és hálás vagyok a kedvességedért,segítségedért és a bölcsességedért,mert még tanítasz is.Rányitottad a szemem valamire: bízzak magamban és engedjek utat a bennem lévő kreativitásnak. Újabb szívmelengető érzést gyűjthettem be általad.Tudod ez csodálatos,hogy már érezhetően elmozdultak az emberek az egység tudatosság felé.Egyre több ilyen kedves emberrel találkozom,mint Te.
Szeretettel ölellek
Paula”

“Nem győzök hálás lenni neked.Valóban megvan a magyar számoló. Képzeld pont a disznózsír viszont nincs rajta ill. semmilyen zsír se.Viszont nagyon sok hasznos dolgot tudtam meg. Kérdeztem tőlük miért nincs a táblázatban a zsír.Viszont addig agyaltam amíg kilogikáztam a receptet.Úgy gondolom a vízmennyiség mindig adott egy kg zsiradékhoz bár milyen legyen az.Ez 380g és a zsír elszappanosítási száma 0.139 így egyszerűnek tűnik.Tehát 1000g disznózsírhoz 139g ill.+ szuperfet-el 146g nátronlúg esetleg még valami illóolajat tennék bele.A véleményedet szeretném kérni! Ez így jó? Szerinted hány % plusz nátronlúg az ideális?Még az is izgat,hogy mosakodásra is alkalmas így a szappan mivel a disznózsír bőrápoló viszont több benne a lúg.
Nagyon köszönöm még egyszer
Hála Paula”

“Nagyon ügyes vagy!
És külön köszönöm, amit előbb írtál, örülök, hogy hasznodra van a segítség, és máshol is találkozol vele a világban. Szerintem ez rajtad is múlik: mert Te is kedvesen és nyitottan közeledsz másokhoz. Emlékszel, az első levelemben írtam, hogy a disznózsírt egy az egyben pálmazsír beállításával lehet számolni, mert a tulajdonságai ugyanazok. Tehát 1000 g pálmát beállítasz, és -5% lúgot, folyadék mondjuk 38%, akkor kijön a helyes lúgmennyiséged. És persze 1500 g zsírra is beállíthatod. Namármost, jól gondolod: ez egy túllúgozott szappan, ami mosakodásra nem alkalmas. Azért lúgozzuk túl, hogy ne maradjon elszappanosítatlan zsiradék, hogy jobban tisztítson. És itt jön be az ügyes logikád: akkor bizonyára lehet zsíros szappant készíteni mosdásra is, csak akkor nem lúgozzuk túl, hanem mondjuk 5% supefat-tel számolunk, de lehet 0%zsírfelesleggel is, már az sem szárít annyira, mint a mosószappan. Ha mosdásra készíted, kipróbálod kisebb mennyiségben, hogy mennyire tetszik fürdéshez, mennyire felel meg a bőrödnek. Lehet illatosítani, gyógynövényezni, stb. ezt is.Majd írj még, mire mentél 🙂
üdv, Andi”

“Nah, ez szuper! 🙂
-5% túllúgozáshoz 149 g NaOH jött ki Neked is, igaz?
Várom a híreket! 🙂
Üdv: Andi”

“Szia!
nekem 146g jött ki,mert a zsír elszappanosítási száma 0.139X1000g=139g . Ez plusz 5% lúg hozzáadásával 139g : 100 = 1.39X5= 6.95g kerekítve 7g (139g+7g=146g )
Hát majd a gyakorlat megmutatja az eredményt.
Küldöm majd a híreket,csak egy kis időm legyen,hogy neki állhassak.
Puszi Paula :)”

“Így is jó lesz, de a számlálót használni sokkal egyszerűbb, és az 149-et mutat 😉
Pusz: Andi”

“Köszönöm Andi igazad van mindenképp a számlálót fogom használni jó,hogy hozzá segítettél,a fene fog annyit agyalni számolgatni.Azt az időt is hamarább tudom a gyakorlatra fordítani. Még egyszer köszi a velem való törődésed.
Jó éjt! Paula”

2 Responses

 1. Tóth Balázs

  Sziasztok szép napot! Kókusz zsírból napraforgó olajból és palmaolajbol szeretnék furdoszappant kesziteni! Mennyi natrium hidroxid szükséges hozzá? Ja és persze levendulás illóolajat szeretnék hozzá tenni

  • Angyalom Szappan

   Kedves Balázs,
   köszönöm szépen a bizalmadat, amivel hozzám fordultál!
   Szívesen segítenék, de a válaszhoz ismernem kellene a gramm-pontos mennyiségeket.
   A kérdésfeltevésedből következtetek arra, hogy még nem tájékozódtál szappankészítés ügyben alaposabban.
   Ha nem tévedek, akkor arra kérlek, hogy olvasgass utána nagyon alaposan, mert azért ez nem olyan, mint a főzés.
   Aki tud főzni, az egy új recepttel a kezében azonnal elkészít egy új ételt is, de ahhoz tudni kell számtalan apró fortélyt, lásd rántáskészítés, tésztafőzés, pörköltalap, rizsfőzés.
   És mi a legnagyobb balhé, ami történhet?!
   Elsőzod, odaégeted, és ehetetlen lesz.

   Ezzel szemben a szappankészítés során a legrosszabb, ami történhet, hogy… inkább nem is írom le megszemélyesítve.
   Egy lúgbaleset vakságot okozhat, bőrátültetést tehet szükségessé, és egyéb szörnyűségek…!
   Lúggal dolgozni veszélyes!
   Sokan megtanulják autodidakta módon, utánaolvasnak, stb – nem mindenki tanulja tanfolyamon, de teljesen kezdőként előbb nagyon, nagyon alaposan tanulmányozd, ez a “kérésem”, rendben? 🙂
   Ha már tisztában vagy az alapokkal, van recepted (nagyon sokat találsz az interneten!), netán megtanultad használni valamelyik lúgkalkulátort, és elakadsz valahol, akkor segítek, ha írsz!
   De eddig eljutni a saját felelősséged – én a sajátom tudatában nem adok receptet ennyi infó ismeretében: “Kókusz zsírból napraforgó olajból és palmaolajbol szeretnék furdoszappant kesziteni!”

   Ugye megérted ezt, Balázs?

   Kezdő lépésnek ajánlom neked ezt az ingyenes anyagomat:
   https://angyalomszappan.hu/szappankeszites-ajandek-letoltes/

   Üdv, Csiszár Andrea

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .