Az olívaolaj alapolajnak számít a szappan készítésben, a kókuszolaj és pálmaolaj mellett népszerű szappan alapanyag.
Értékes bőrápoló hatásai miatt érdemes extra szűz olívaolajat használni, de kétségtelen, hogy készíthető szappan szűz olívaolajból is, és kommersz sansaolajból is (utóbbit a sajtolás után megmaradt olajpogácsából nyerik).
Az extra szűz változat hidegen sajtolással készül az olajbogyóból.
AZ OLÍVAOLAJ JELLEMZŐI:
- sárgás, zöldes színű, szobahőmérsékleten folyékony olaj
- a szappan jelentősen lágyítja, ezért ajánlott szilárd olajjal vegyesen használni, de létezik tiszta olíva szappan is
- alacsony a tisztító hatása
- enyhe, krémes habja van
- javítja a bőr védekező képességét
- gyulladáscsökkentő
- bőrpuhító, ugyanakkor erősítő
- jelentős az e- és A-vitamin tartalma, ami rendkívül alkalmassá teszi bőrápolásra
- segíti a bőr öngyógyító folyamatait hegesedésnél, regeneráló
- bőrtápláló: megviselt bőrre kiemelkedően alkalmas a magas olívaolaj tartalmú szappanrecept
Javasolt felhasználási aránya a zsírmennyiség 25-50 %-a.
50 % olívaolaj tartalomnál azonban hosszabb érési időre van szükség (6-8 hétre legalább).
Ha tiszta olíva szappant készítesz, akkor az érési idő 9-12 hónap is lehet, és még ekkor is előfordulhat, hogy nyálkásnak érzed a szappant használat közben.
Ekkor félre kell tenni, és hagyni még néhány hétig “száradni”.
Te is kacérkodsz a házi szappankészítéssel, de nem mersz egyedül belevágni?
Kattints most a bizonyosságért!
Vélemény, hozzászólás?