Olívaolaj a szappan készítésben

Az olívaolaj alapolajnak számít a szappan készítésben, a kókuszolaj és pálmaolaj mellett népszerű szappan alapanyag.
Értékes bőrápoló hatásai miatt érdemes extra szűz olívaolajat használni, de kétségtelen, hogy készíthető szappan szűz olívaolajból is, és kommersz sansaolajból is (utóbbit a sajtolás után megmaradt olajpogácsából nyerik).
Az extra szűz változat hidegen sajtolással készül az olajbogyóból.

AZ OLÍVAOLAJ JELLEMZŐI:

  • sárgás, zöldes színű, szobahőmérsékleten folyékony olaj
  • a szappan jelentősen lágyítja, ezért ajánlott szilárd olajjal vegyesen használni, de létezik tiszta olíva szappan is
  • alacsony a tisztító hatása
  • enyhe, krémes habja van
  • javítja a bőr védekező képességét
  • gyulladáscsökkentő
  • bőrpuhító, ugyanakkor erősítő
  • jelentős az e- és A-vitamin tartalma, ami rendkívül alkalmassá teszi bőrápolásra
  • segíti a bőr öngyógyító folyamatait hegesedésnél, regeneráló
  • bőrtápláló: megviselt bőrre kiemelkedően alkalmas a magas olívaolaj tartalmú szappanrecept

Javasolt felhasználási aránya a zsírmennyiség 25-50 %-a.
50 % olívaolaj tartalomnál azonban hosszabb érési időre van szükség (6-8 hétre legalább).
Ha tiszta olíva szappant készítesz, akkor az érési idő 9-12 hónap is lehet, és még ekkor is előfordulhat, hogy nyálkásnak érzed a szappant használat közben.
Ekkor félre kell tenni, és hagyni még néhány hétig “száradni”.

Te is kacérkodsz a házi szappankészítéssel, de nem mersz egyedül belevágni?
Kattints most a bizonyosságért!


Cimkék:

Hozzászólások

2 hozzászólás a(z) “Olívaolaj a szappan készítésben” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .