Parfé-szappan készítése

Gyümölcsparfé csokival

A szappankészítés tele van meglepetésekkel, nem lehet nem szeretni ezeket a meglepetéseket 🙂

Ebben a szappanban azt figyelhetitek meg nagyon jól, hogy a különböző színű anyagok mennyire másképpen viselkednek szappanba téve, mint ahogyan azt előre elképzelitek.
A rétegek elválasztására most kurkumát használtam.
A kurkuma por nagyon szép színű, erős napsárgaként határoznám meg.
Használhattam volna a rétegek elválasztására pl. kakaóport is, de a világos és a barna között felülről  jobban “elveszett” volna a barnasága, mint a kurkumáé, ezért választottam ezt a határozott, telt sárgát.
A közeli fotókon látszik is szépen.

De visszatérek a meglepetésre: amikor nagy várakozással elkezdtem óvatosan lefejtegetni a papírt a tömbömről, gyönyörű bíbor színű volt a papír a szappan széleinél, körben.
Ott, ahol a friss szappanmasszás kurkuma érintkezett a papírral.
A fotón is jól látszik, igaz?

Parfé-szappan készítése

Meglepődtem ám, de nagyon, hisz a szappant én kevertem, és semmi olyat nem tettem bele, amitől ezt a színt lehetett volna várni! 🙂

Rettentő kíváncsi voltam, hogy felvágva mit találok!
Elégedett lettem, amikor a szeletelés közben “megtaláltam” azt a kurkumát, amit viszont – biztosan tudtam! – beletettem 🙂

A lényeg: a bíbor szín kizárólag a forma szélén, a kurkuma – friss szappanmassza – sütőpapír bélelés szimbiózisban mutatta magát!
Ennek megvan a kémiai háttere,, de engem az nem érdekel, én csak gyönyörködöm benne, és kész 🙂 🙂 🙂

Ha figyelmesen nézed a fenti képet, a bíborszínen kívül még azt is észre veheted, hogy a papír felső szélén, ott, ahol a por a forma szélére hullott, és nem érintkezett a masszával (csak levegővel), ott megmaradt eredeti kurkuma-sárgának.
Nos, ha eddig nem hittük volna el, hogy a szappanozás egyenlő a kémia tudományával (vagy az alkímiáéval?! 😉 ), akkor ez a parfé-szappan legyen a bizonyítékunk! 🙂

Te is készítettél már ehhez hasonló, alkimista szappant?

Parfé-szappan készítése

Már korábban elkészítettem a lila színű, kör alakú szappanlapkákat a tetejére, most csak elő kell vennem őket.
Felhasználtam néhány pici, világos színű szappangömböt is a középső, csokis réteg díszítésére.
Emellett szintén világos színű reszelt szappant is belekevertem ebbe a részbe, mindjárt a kakaó bekeverése után.

Szeretem, ahogyan a repceolaj finom színű vanília árnyalatot ad a natúran hagyott masszának.

Parfé-szappan készítése

Összetevői:

Remek kis szappan lett, elégedett vagyok vele, ilyennek képzeltem el 🙂

Parfé-szappan készítése

Tulajdonságairól ITT olvashatsz (remekek!).

Parfé-szappan készítése

 

Parfé-szappan készítése

 Kacérkodsz a házi szappankészítéssel, de nem mersz egyedül belevágni?
Kattints most a bizonyosságért!


, írta:

Cimkék:

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .