Jolánnak: színek és illatok a szappankészítésben
Ez a kérdések hete! Íme.
Ma Jolán-nap van, tehát ma Jolánnak válaszolok 🙂
“Szia Andrea,
nagyon kezdő szappanos vagyok és persze rögtön profi dolgokat szeretnék alkotni.
Csak persze nem tudok, ezért kérem a segítségedet.
Először is színek: gyönyörű pirosat, nagyon mély feketés és igazi fehéret hogyan
tudok előállítani? Következőképpen próbáltam: széntabletta kis olajban feloldva –
szappanban inkább zöld lett, majd szürke, mint fekete. Többet kellett volna tennem?
Titán-dioxid – szintén kis olajban oldva, majd fele az edénykében maradt, nem jött
ki – szinte semmi hatása. Mennyi kell belőle 450 gr masszához és hogyan tegyem
bele, hogy fehérítsen?
Piros – olajban oldott paprikával pirosít szépen? Mennyi kell belőle 450 gr hoz?
A masszám nagyon gyorsan besűrűsödött, mire az utolsó kis formákba került, már
szinte szilárd volt. Ha hígabbra hagyom formába öntés előtt, annak van valami
következménye ? Minden illóolajtól gyorsan összeáll vagy van, amitől nem? Ez mitől
függ?
Várom válaszodat
Jolán”
“Kedves Jolán!
Hű, de sokat kérdeztél! 🙂 Nézzük sorban:
- fekete szappan: aktív szénporral, igen, és ha nem találod elég mélynek, tégy hozzá még kicsit! Igen, valószínű, hogy keveset tettél, erre utal a világosodás. Én egy csapott evőkanállal tennék 500 g olajhoz.
- fehér szappan: titán-dioxid jó, a cink-oxid is. Kevés olajban keverd, és igen, türelemjáték kikapirgálni pl. egy kávéscsésze oldalából. Kávéskanállal csináld, úgy menni fog 🙂 Adagolás: fél teáskanál ahhoz a 450 g zsírhoz, amit írsz.
- gyönyörű pirosat? Ez relatív, de megpróbálom kitalálni, amit szeretnél 😉
Ezt kozmetikai pigmenttel készítettem:
Ételfestékkel is el lehet érni, de a kémia itt is közbeszólhat – sok függ a többi összetevődtől is!
A kecsketej is befolyásolja a végeredményt, ha extra színt szeretnél, nem növénnyel színezel, akkor ne használj tejet.
A pirospaprika kicsit büdi a friss masszában, de ez elmúlik az érés során valamennyire. Használhatsz ezt is, de természetes, narancsos árnyalat lesz belőle – de ez meg paprika-függő (!) is… Fél evőkanállal tennék bele a kb. fél kg olajhoz, és ha nem elég, még tehetsz hozzá, ezt látni kell közben, mennyire fest az adott paprika (minősége, az őrlemény finomsága).
A szappankészítésben soha nem mehetsz biztosra – akkor is fognak meglepetések érni, amikor már többször készítetted ugyanazt, hajszálra. Ezzel meg kell barátkozni! Ugyanaz a recept, más környezeti hőmérséklettel, és máris más színű az eredmény! Kémia (Jesszus, sose szerettem!)…
Ez tapasztalat. A nyári kánikulában sokkal jobban kell hűteni, ilyenkor elég kitenni a levegőre is. (Ez a tömbökre vonatkozik, de a kicsi szilikonnál is megfigyelhető enyhébb formában.)
Az illók közül vannak melegítősebbek és kevésbé. A fahéj illóolaj nagyon melegít-pudingosít pl., a levendula egyáltalán nem. Az illatolajok egy nagy része gyorsan pudingosít, az agyagpor is nagyon gyorsan keményít.
Ha a kitöltés végéig híg masszát szeretnél, akkor vedd magasra a folyadékarányt, és ne használj menta, jázmin, fahéj olajokat, agyagport, még a kecsketejet is óvatosan, inkább desztvízzel. Valamit valamiért.
A híg massza (ha az arányok rendben vannak!) is elszappanosodik, ha megfelelő hőmérsékleten tartod, szilikon kisebb formák esetén: betakarod. Csináld nyugodtan hígabbra, és könnyebb lesz kiönteni.
Azt hiszem, végig mentem a kérdéseken 🙂
Sok szappanbuborékot kívánok! 🙂
Üdv, Andi”
Vélemény, hozzászólás?