A kávés és kecsketejes mellett most a teás lúgoldásról írok. Sok-sok mindenből főzhettek szappankészítéshez alkalmas teát, ha szeretitek a változatosságot 🙂 Klasszikus tea alatt azt értjük, amit fogyasztani is lehet. Különböző növényi főzeteket készíthettek a szappanhoz is – akárcsak egy nyugodt, beszélgetős teázáshoz.
Ezeket feltétlen próbáld ki:
- zöld tea
- fekete tea
- fehér tea …
- gyümölcstea
- gyógynövényteák (körömvirág, kamilla, cickafark, borsmenta, apróbojtorján, diólevél…)
Óvatosságból hűtsd le ezeket is a NaOH-val való bekeverés előtt!
Egy órácska a hűtőben, és máris biztosra mehetsz, ez megéri, igaz? 😉
TIPPEK:
- Friss kecsketejhez nem lehet egész évben hozzá jutni, s ha már a fagyasztóból is kifogyott, akkor ideális folyadék
- Ekcéma, egyéb bőrprobléma esetén többféle gyógynövényfőzetet is ki kell próbálni a szappanhoz; kinek mi válik be jobban, azt kell főzni hozzá
- A teák használatába kalkuláld bele, hogy barnára festik a szappanodat! Ha pl. zöld teás szappant készítesz, és zöld színt szeretnél elérni, akkor olyan adalékokat adj a formába öntés előtt a masszához, amiről tudod, hogy megőrzi zöld színét! Pl. menta, csalán stb. őrleményt, vagy zöld agyagot
- Ideális folyadék hajmosószappan, samponszappan készítéséhez
- A gyógynövényfőzetek elkészítése után megmaradó növényt nem feltétlenül kell kidobnod! Ha kinyomkodod, akkor tehetsz belőle a (pudingosodáskor!) a masszához. 1-2 kanálnyi elegendő belőle. Ekkor a szappanban szépen meglátszanak majd ezek a – kisebb-nagyobb – szirmok, levélőrlemény. Nem fog radírozni, és más csodát sem tesz, de feltétlen próbáld ki; nagyon “igazi” élmény ilyen szappannal tisztálkodni! 🙂
- Friss és szárított növény egyaránt alkalmas a főzetek készítéséhez, a lényeg, hogy szűrd és hűtsd le!
- Friss növénynél ezekre ügyelj: ne legyen levél tetves, gombafoltos, stb. és alaposan mosd meg, mielőtt a forró vízbe teszed
Kacérkodsz a házi szappankészítéssel, de nem mersz egyedül belevágni?
Kattints most a bizonyosságért!
Vélemény, hozzászólás?