Shea-vaj helyett most olívaolaj a szappanban

A shea-vajat nagyon szeretjük szappanba tenni, de ez sem felel meg mindenki igényeinek.
Van, akinél a shea-vaj is allergiás reakciót vált ki, vagy bármi egyéb miatt kifogásolja, nem akarja használni, szappanban sem.
(Nagyon ritkán előfordul, hogy a benne található valamely zsírsavra rosszul reagál a szervezet, a témáról Antal Vali oldalán bőséggel olvashattok.)

Nemrég ebből kiindulva készítettem szappant, 45% olívaolajjal és kecsketejjel az ápoló hatás kedvéért.
Pálmavajat és kókuszvajat is használtam, mert sem a keménységről, sem a habzásról nem szeretne lemondani, aki kérte tőlem.

A változatosság kedvéért nem tömbformába öntöttem, hanem egyedi formákat használtam.
A választék így azok számára is kedvez, akik a kisebb, és azoknak is, akik a nagyobb szappanokat szeretik.
A színe az érés során picit sötétedik (nekem nagyon tetszik), az illata pedig igazi “natúr” szappanillat.

Ápoló hatása kiemelkedően magas, habzása mérsékelt az átlagos értékhez képest, keménységére, tartósságára nem lehet panasz.
A takarékos szappanok közül kiemelkedik magas olívaolaj tartalmával, no és a kecsketejjel.
Azoknak ajánlom, akik nulla egészségi kockázatot szeretnének vállalni, amikor a tisztálkodásról van szó, ezért hipoallergén termék-megoldást keresnek ekcémára, vagy egyéb bőrproblémára.

Itt már láthattál néhány fényképet, most hoztam még többet:

Olívás, kecsketeje szappan Olívás, kecsketeje szappan Olívás, kecsketeje szappan Olívás, kecsketeje szappan Olívás, kecsketeje szappan Olívás, kecsketeje szappan Olívás, kecsketeje szappan Olívás, kecsketeje szappan Olívás, kecsketeje szappan

 

10 Responses

 1. Zoltán Farkas

  Szia Andrea! Szeretném megkérdezni tőled, hogy hány gramm nátrium-hidroxidot használtál az olívás szappanjaidhoz, ill. 1l olívához mennyit (g.) javasolsz, hogy egy kemény szappan legyen belőle, de mégsem szárítja az ember bőrét, és kitartson egy 200 g-os szappan egy hónapig. Várom válaszod, és szép napot kívánok! (Zoli) .

  • Angyalom Szappan

   Kedves Zoli!

   A tanulás folyamata kedvéért szeretnélek rávezetni a válaszokra, ha benne vagy.
   Ha jól értem, 100% olíva szappan receptje érdekel (az enyém nem ilyen), ez esetben grammban kell beírni a készíteni szándékozott mennyiséget (tehát nem 1 liter olajhoz mennyi lúg grammban) a receptszámlálóban, beállítani a kívánt mértékű zsírfelesleget (általánosságban 3-5% ajánlott, de ízlés és bőrtípus dolga), és a folyadékarányt (olíva esetében elég a 32%). A kalkulátor kiszámolja a lúgot Neked. Írhatnék számot, de akkor az életben nem fogsz jobban érteni a szappankészítéshez, szóval az én módszerem az önállóság elérése a tanulási folyamat által.

   A tiszta olíva szappan érési ideje min. 8 hét, de inkább 8-12 hónap. Nekem ezért nem kedvencem. 1 év után sem lesz belőle kemény szappan. Ha kemény, tartós szappant szeretnél, az olíva nem fogja beváltani ezeket a reményeket. Lehet, hogy csalódást okoztam, de ez az igazság. Nem habzik, inkább csúszós és nyálkás tapintású. Egyszer mindenképp ki kell próbálni, és lehet, hogy Neked megéri majd, mert annyira jó a bőrödnek, hogy utána ezt mondod: valamit valamiért…
   Az én olívás szappanom 45% olívát tartalmaz, nagyon jó ápoló értékei vannak, s a keménysége is jó. Viszonylag kevés a kókusz, hogy minél kevésbé szárítson, de azért habozzék.
   Ja, és a receptszámlálót könnyen megtalálod bármelyik kereső oldal segítségével!
   Ha elakadnál: itt vagyok! 🙂
   Sok sikert: Andi

   • ILI SOAP

    Kedves Andrea!
    Az olíva szappan keménysége függ még az olívaolaj minőségétől, savtartalmától és “korától”. Tapasztalataim alapján, 3-4 éves, adalékanyagmentes olívaolajból nagyon kemény és elég jól habzó szappant lehet készíteni. Természetesen sokáig kell érlelni, 6 hónap után már megfelelő a minőség, de tökéletes szappan kb 2 után lesz.
    A hátránya a “korosabb” olívaolajból készült szappanoknak, hogy gyorsan pudingosodnak és ezért nehéz szép formát adni a szappannak.

 2. Mayer Lászlóné

  Szia Andrea!

  Én azt szeretném kérdezni, hogy nagyobb mennyiségű szappant milyen edényben kell készíteni? Annyit tudok, hogy az alumínium kizárt, mert feloldja a lúg. Vas edénnyel mi a helyzet? És a zománcozottal? Nagyobb mennyiséget, 4-5 kg-ot szeretnék készíteni, tehát akkor valami fazék-féle kellene, csak nem tudom, hogy milyen anyagból legyen. A most divatos rozsdamentes acél lenne erre a legmegfelelőbb?
  Előre is köszönöm a válaszodat és szép napot kívánok!
  Mariann

  • Angyalom Szappan

   Kedves Mariann!
   Egy magas peremű műanyag edény (tiszta mosdótál, vödör pl.), vagy a rozsdamentes fazék tökéletes!
   Vas, alumínium nem jó, a zománcosban bizonytalan vagyok, bevallom. Én inkább nem használnám.
   De az első két említett könnyen elérhető, ezért szerintem ezekkel meg tudod oldani. Ezeket pár nap múltán könnyen és szépen ki lehet mosni, tehát használhatók tovább háztartási célokra.
   Nagyon szívesen, szép estét kívánok én is! Andrea

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .