Rontott szappan, mi lesz veled… ?!

Kisózás és más hibajavító eljárások a szappankészítésben

Negyven fokban kockázatos a szappankészítés.
Fogalmam sincs, mit rontottam el, hogy csináltam ennyire tökéletes rontott szappant 🙂
A tünetek alapján próbáltam rekontsruálni, és arra jutottam, hogy vagy

 • elmértem a hozzávaló(ka)t
 • vagy azonnal túlmelegedett

Előbbi esetben nekem volt túl melegem, utóbbiban a szappanmasszámnak 😀

Míg feloldottam a lúgot, és megmelegítettem az olajokat, minden teljesen jó volt, pont olyan, mint máskor.
Összeöntöttem őket, elkezdtem mixelni – pár másodpercen belül látszott, hogy valami nem OK.
Adalékoltam, folytattam a mixelést, de éreztem, hogy a szokottnál jóval melegebb már az edény oldala.
Gondoltam: hátha csak több kell neki, mint általában.
Ilyen hosszan nem kell soha botmixerezni.
Próbaképp abbahagytam, és vártam pár másodpercet, lássuk: mi történik?

Alul sűrűbb réteg, felül ujjnyi vastagon tiszta olaj.

Ez gyakorlatilag a fázisszétválás iskolapéldájaként sikeredett 🙂
 
 

Kísérlet 1.

Meleg eljárás: újabb kudarc.
Összeállt, jónak tűnt.
Igaz, nem gélesedett, 3 órahossza 70-80 fok után sem.
Formába mertem, de hiába vártam, nem keményedett meg.
Ráadásul a meleg eljárásnál a finom illóolaj illata megváltozik, gyakorlatilag elég büdi lesz (szerintem), akármilyen illatot is használsz.
Ezért is szoktuk a meleg szappanokat a végén adalékolni.
De itt már nincs választás, az illó benne van… már a szagát se bírtam 😀

Hibajavítás, szappankészítés

 
 

Kísérlet 2.

Kisózás – a kényszerű, de végül is: végső mentsvár!
Ez garantáltan szétválasztja a használhatót a használhatatlantól, s a végén az is kiderül, mire lesz jó a megmentett szappan.
De ez már egy másik történet lesz 🙂

Szappankészítés és hibajavítás

Szappankészítés hibajavítással

Szappankészítés hibajavítással

Nézzünk szembe a valósággal: a végeredmény nem az esztétikumról szól, hanem a megmentésről.
Ennek a “műnek” köze sincs ahhoz, amit megálmodtam; fehér-rózsaszínű rétegek, bennünk kakaóporos golyó díszekkel…
Ez az a pillanat, amikor – elnézve ezt a karamellszínű trutyit – el kell engednünk az eredeti elképzelésünket, és örülni annak, hogy mentettük a menthetőt! 🙂

És most beszéljünk a mentális részről! 😀
Majdnem 24 órának kellett eltelnie ahhoz, hogy ezt a bejegyzést elkezdjem – annyira bántott a gondosan tervezett, finomságokkal telepakolt cucc csúf vége…
A hibajavítás után kárba nem vész a szappan, így az anyagi oldala kipipálva.
Nem is ez a méregfoga ennek a kudarcnak, hanem az, hogy elmarad az elégedett alkotás és gyönyörködés öröme.
Most okosan javasolhatnám neked is, kedves RontottSzappanTulajdonos, hogy nézd a jó oldalát; ebből is lehet tanulni, meg, hogy ilyennek is kell lennie néha, meg bla-bla-bla… igen, de ezt az eszeddel úgyis tudod… neked meg a szíved fáj most, nem a fejed, igaz? 😉

Hiába no, rossz érzés az, amikor a mesének már vége van, de Csipkerózsikát elfelejti felébreszteni csókjával a Herceg…!

Én azt mondom, csinálj valamit gyorsan, amit szeretsz, és kevésbé kockázatos.
Másik szappan készítése, hm? 😉 – ha megjön az enyhülés, vagy leszáll az éj… 😛

Neked is volt már ilyen tapasztalatod?
Ha igen, oszd meg velünk itt, a kommentben!
Milyen hibajavítást alkalmaztál?
Sikerült használhatóvá tenni? Milyen módszerrel? Mire használtad utána?

 

Szeretnél minél kevesebb rontott szappant készíteni?
Kezdd a tanulást most!

 
 

6 Responses

 1. Bezeczky Éva

  Kedves Andrea!
  Több módszer elolvasása után készítettem hideg eljárással mosószappant. A tiédhez hasonlóan szép világosdrapp lett, pedig paprikás olaj is volt benne, igaz, hogy tiszta pálmavajat is tettem bele, hogy kerek legyen a zsiradék és ne kelljen számolgatnom.
  A sikertől kicsit „nagy arcom lett”, s a következő adag már óriási, 4,5 kg használt olajból készült ugyancsak hideg eljárással. Akkor tapasztaltam meg, hogy a lúgoldás is nagyobb odafigyelést igényel, ha nagyobb a mennyiség…
  Már a mixelés elejénél éreztem, hogy valami nem kerek. Aztán hirtelen összeállt az egész egy nem keverhető masszává, helyesebben, massza kupacokká közöttük fénylő olajszigetekkel. Azért beletuszkoltam a formákba (többségét tejesdobozba), hátha… De nem. A felvágott rontott szappanról küldenék fotót, de még nem jöttem rá, hogyan tehetem meg.
  Rohantam fel a netre némi ötletért. Másnap két részletben kis kockákra vágva vízzel felfőztem, tettem hozzá még lúgot, tovább főztem, aztán kisóztam. Jónak tűnt, ezért újfent „bedobozoltam”. Másnap izgatottan vágtam fel, az eredmény jobb lett, bár nem tökéletes, mert nedves fogása volt, kissé olajos is. Talán több lúgot kívánt volna… Nem volt időm újrafőzni, ezért hagytam száradni, hátha csoda történik. Pár nap után már száraz volt a felülete, viszont valami fehéres (talán a só) ült ki helyenként a felületére. Még nem vettem használatba, de remélem, nem hiába ment rá az egész napom az újrafőzésre.
  Te mit gondolsz róla, mit rontottam el a hideg eljárásnál?
  Szeretettel: Éva

  • Angyalom Szappan

   Kedves Éva!
   Nagyon jó, hogy ilyen részletesen leírtad! Igen, elkapja a mámor az embert az első sikerek után, ez természetes 🙂 “Nagy arcom lett” 😀 – ez igazán őszinte és emberi 🙂 Fotót az admin@angyalomszappan.hu e-mail címre küldhetsz, használhatod felül akár a Kérdezz! menüpontomat is, vagy simán az e-mail postafiókodból erre a címre írva.
   Úgy sejtem, hogy talán elszámoltad vagy elmérhetted a NaOH szükséges tömegét az elején, de ezt így elég nehéz jól megállapítani… erre utal az, hogy összeállt ugyan gyorsan, de voltak olajos szigetek benne. El tudom képzelni, hogy ha tovább kevered, akkor felveszi az olajat és nincs gond, ez a nyeles szappan, amit már csak tuszkolni lehet a formába – de attól jó lehet a végén, csak esztétikailag nem a kívánt. A javítási kísérlet helyes volt, feltéve, hogy még mindig olajban úszott a szappanod formából kivétel után. Igen, a tetején a só ülhetett ki, ez nem baj, ettől még jó a szappan. Meleg eljárás után azonnal jó a szappan, így ki is próbálhatod: mos-e, mit tapasztalsz a használatával.
   Összességében azt javaslom Neked, hogy 2-2,5 kg zsírmennyiségnél ne használj többet, mert valóban nehéz kezelni és több a tévesztés lehetősége, a balesetveszély is jelentősebb a lúgoldásnál, kiöntésnél. Ebből is sok szappan lesz, Te pedig megmaradsz biztonságban és a siker mámorában! 🙂
   Örülj ennek a történetnek, sokat tanulhatunk ezekből a tapasztalatokból is!
   Én is szeretettel üdvözöllek és köszönöm a bizalmadat: Andi

 2. Tóth Andrea

  Kedves angyalom szappan!

  Tudna segíteni abban hogy mit tegyek egy tiszta olívaolajból készült rontott szappanal. Mindig jól sikerült, így legutóbb másfélszeres mennyiséget csináltam. 1350 gr. Már a mixeléssem volt az igazi, nem akart úgy megsűrűsödni, de kitöltöttem. Tele lett a forma így külön műanyagba is raktam. Azok jók lettek, bár lágy eléggé. De a formában a közepe áttetsző, zselé szerű. Lehet kihűlt, nem takartam be rendesen, egyébként is elég hideg van nálunk. De ki tudja. Újra lehet olvasztani? Vagy tegyek lúgot még hozzá és mixeljem? Várom válaszát addig nem nyúlok hozzá. Köszönettel: Andrea

  • Angyalom Szappan

   Kedves Andrea, pontos receptet írjon legyen kedves, mert így semmit sem tudhatok erről a szappanról. Pontos recept kellene.

 3. Szilvia

  Kedves Angyalom szappan!
  Hamulúggal készítettem kókuszzsírból szappant, de nem vagyok benne biztos, hogy sikerült. A kisózás után felhabzott ugyan, de nem sűrűsödött nagyon be, leöntöttem a tetejéről az olajas masszát, de a hűtés során az alján maradt egy átlátszó réteg, a teteje pedig puha maradt, de megkötött.
  Nagyon sokáig forraltam a hamulúgban az olajakat kisózás előtt, sózás után viszont nem sokáig. A sónak fel kellett volna oldódnia? (Az enyémnek megmaradt az alján…) Újraolvaszthatom? Tegyek bele még hamulúgot? (kb 5 liter hamulúgot és 1,2 kg olajat használtam eddig)
  Bármilyen válasznak nagyon örülök, remélem, meg lehet még menteni a “szappant”.
  Köszönöm szépen, minden jót kívánok:
  Szilvia

  • Angyalom Szappan

   Kedves Szilvia,
   innen, és ennyi infóból nem biztos, hogy tudok segíteni, de próbálkozzunk javítani azon a szappanon azért! 🙂
   Aki hamulúgos szappan főzésére adja a fejét, annak számolnia kell a műfaj nehézségeivel. nem pontosan meghatározható a lúg erőssége, ezért a jó végeredményhez sok-sok szappant kell elkészíteni, míg a tapasztalat meghozza azt a tudást, amivel nagyanyáink rendelkeztek. Elsőre biztosan nekik sem sikerült, illetve mindegyik szappan másmilyen lett az ő kezük alatt is. Na de lássunk hozzá.
   – Nem írod, milyen fából készült hamut használtál. Ez azért fontos, mert a puha fák folyékonyabb (puhább) szappant adnak. Ennek a szappannak ez a normális állaga. Száradással szilárdul is, és mosásra kiválóan alkalmas akkor is, ha puhább a normál szappanoknál.
   – A hamulúg tulajdonképpen kálilúg, ami alapból is puha szappanokat eredményez a nátronlúggal szemben. Ugyanúgy, mint ahogy Kálium-hidroxiddal folyékony szappant készítünk, Nátrium-hidroxiddal szilárd szappanokat.
   – Nem világos, hogy mi az átlátszó réteg az “alján”. Lúgvíz? Szappan, csak folyékony, puha? Nem mindegy. Ha lúg, azt le kell önteni alóla, esetleg újrafőzni kis olaj hozzáadásával. Ekkor a lúgfelesleg csorog ki, tehát kevés volt a zsír hozzá. ha ez a gond, akkor mosni még alkalmas a szappan valszleg. Ha nem csípi a bőrödet, akkor kezet is lehet mosni vele. Olaj maradt az alján? Ez esetben a fordítottja, vagyis kevés volt a zsírmennyiséghez a lúgmennyiség. Ezt a szappan zsíros tapintásával is érzékelheted. A javító eljárás itt is az újrafőzés, ezúttal lúgot kell hozzátenni.
   – Só-kérdés: attól függ az feloldódás, mennyit tettél a folyadékba. Egy telített sóoldatban már nem oldódik fel további sómennyiség. Egy bizonyos mennyiségig feloldódik, utána a többi már nem. Abbó, amit leírtál, a sóval nem lehet gond. Ez rugalmasabb, egész kevéstől egész sokig alkalmazzák kisózásnál, és működik.

   Remélem, segítettem.
   Kérlek, oszd meg velünk, mire halad a szappanod, hogy döntöttél, mit próbáltál vele kezdeni?
   Szeretettel: Andi
   https://szappanmentor.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .