Mosószappan disznózsírral

Mosószappan házilag

A házi mosószappan kurzuslinkjét a cikk végén találod!

🔥

Többször írtam már a mosószappan főzéséről, de a téma mindig aktuális, erről tanúskodnak leveleitek, kérdéseitek.
Mosószappan és mosószappan között színben nagy eltérés lehet, a zsiradékok milyensége itt is kulcskérdés, akárcsak a hideg eljárással készült szappanok esetében.

Készítettem egy összehasonlítást a mosószappan küllemével, összetételével kapcsolatban:

Mosószappan házilag

Mosószappan főzés
Ilyen volt a zsír…
Mosószappan főzés
… és ilyen lett a szappan

A használt zsír mellett némi olajom is volt.
A zsírban bőven volt pirospaprikás is, ez tovább árnyalta a végleges színt.

Mosószappan házilag

Mosószappan házilag

Szilikonformába is jutott a masszából.
Jól látszik, hogy a hűléssel arányosan szilárdul és világosodik.
Így lesz a forró, zselésen átlátszó masszából kemény szappan.

Mosószappan főzés

Mosószappan házilag
Mosószappant kizárólag pálmazsírból is lehet készíteni, az szinte hófehér lesz, akárcsak a tiszta zsírból főzött:

Mosószappan főzés

A szín a mosószappannak NEM minőség-meghatározó tényezője tehát.

Mi határozza akkor meg a mosószappan minőségét?

A tisztító hatása.
A tisztító hatása pedig attól függ, hogy elegendő lúgot tartalmaz-e az adott mennyiségű zsiradék elszappanosításához.

Ha még többet akarsz tudni erről, olvasd el a SzappanMetor-os cikket: A jó mosószappan 3 titka

Készítettél már mosószappant?
Ha igen, miből?
Mire használod?
Bevált?

Mosószappan készítése, online kurzus a Tudástárban


Cimkék:

Hozzászólások

6 hozzászólás a(z) “Mosószappan házilag” bejegyzéshez

  1. Bagi Marianna avatar
    Bagi Marianna

    Kedves Angyalom!

    Kérlek, légy a segítségemre hogy, hogy tudom felhasználni a régi háztartási olajokat és zsírokat a meleg mosószappan készítéséhez, lakás körülmények között. Segítségedet előre is köszönöm!

    Üdv: Marianna

    1. Angyalom Szappan avatar

      Kedves Marianna!
      A segítséghez tudnom kell, készítettél-e már szappant, és ha igen, milyet, mennyit?
      Kezdő v. haladó a szinted?
      Üdv, Andi

      1. Bagi Marianna avatar
        Bagi Marianna

        Hideg eljárással rendszeresen készítek szappanokat. Most mosószappant szeretnék készíteni, mert a családomnak készítek mosógélt, és ehhez szeretném felhasználni. Van tiszta disznózsírom is, inkább ezt dolgoznám fel.
        Bocs, hogy ilyen későn válaszolok, de mozgalmas hetem volt.

        1. Angyalom Szappan avatar

          Én is elnézést kérek, Marianna, de itt vagyok 🙂
          OK, tehát az alapok megvannak. A meleg eljárásról itt írok, többek között:
          https://angyalomszappan.hu/mososzappan-fozes/

          https://angyalomszappan.hu/szappankeszites-meleg-eljarassal-folyekony-sampon-es-tarsai/

          A receptszámlálóban a disznózsírt pálmazsírként kell beállítani, mert a tulajdonságaik nagyon hasonlóak szappankészítés szempontjából. Folyadék desztillált víz legyen. A pudingos massza mehet a sütőbe.
          Ha nem világos valami, írj! 🙂
          Üdv, Andi

          1. Bagi Marianna avatar
            Bagi Marianna

            A hétvégén megpróbálom, majd beszámolok az eredményről. Az igazat megvallva, nagyon félek, mert nem tudom a gázsütőmet beállítani. De, próba, szerencse. KöszönöM!

          2. Angyalom Szappan avatar

            Akkor szurkolok Neked! Korábban nekem sem volt alkalmas erre a sütőm, akkor szereztem be a lassú főző edényt, nagyon jó. Nemrég lett új tűzhelyem, most már be tudnám állítani, de megmaradtam a kis edénykémnél elsősorban azért, mert így nem kell kihúzkodnom a sütőből a felkeveréshez a nehéz edényt a meleg masszával. (Ez is egy szempont nálam 🙂 ) Bátor vagy, remélem, nem fut ki! Bármi is lesz, a bőrödre nagyon vigyázz, használj védőruhát és majd írj, milyen lett! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .