A házi mosószappan kurzuslinkjét a cikk végén találod!
🔥
Többször írtam már a mosószappan főzéséről, de a téma mindig aktuális, erről tanúskodnak leveleitek, kérdéseitek.
Mosószappan és mosószappan között színben nagy eltérés lehet, a zsiradékok milyensége itt is kulcskérdés, akárcsak a hideg eljárással készült szappanok esetében.
Készítettem egy összehasonlítást a mosószappan küllemével, összetételével kapcsolatban:
A használt zsír mellett némi olajom is volt.
A zsírban bőven volt pirospaprikás is, ez tovább árnyalta a végleges színt.
Szilikonformába is jutott a masszából.
Jól látszik, hogy a hűléssel arányosan szilárdul és világosodik.
Így lesz a forró, zselésen átlátszó masszából kemény szappan.
Mosószappant kizárólag pálmazsírból is lehet készíteni, az szinte hófehér lesz, akárcsak a tiszta zsírból főzött:
A szín a mosószappannak NEM minőség-meghatározó tényezője tehát.
Mi határozza akkor meg a mosószappan minőségét?
A tisztító hatása.
A tisztító hatása pedig attól függ, hogy elegendő lúgot tartalmaz-e az adott mennyiségű zsiradék elszappanosításához.
Ha még többet akarsz tudni erről, olvasd el a SzappanMetor-os cikket: A jó mosószappan 3 titka
Készítettél már mosószappant?
Ha igen, miből?
Mire használod?
Bevált?
Vélemény, hozzászólás?