Ezt a kérdést már sokan feltették nekem, sőt, kérés formában is kaptam: segítsek olyan szappanrecepttel, amelyben nincs lúg.
Ilyen szappan nem létezik.
Elmondom hétköznapi nyelven, miért nem kell félni a lúgtól, amit a szappankészítésben felhasználunk.
A felhasznált lúg (Nátrium-hidroxid, Kálium-hidroxid, lúgkő, marónátron)
és az olajok szappan esete egy nagy-nagy szerelem 🙂
A lúgot folyadékban oldjuk, majd hozzáöntjük az olajokhoz, több-kevesebb intenzitással, de maradéktalanul elkeverjük.
Ebben a pillanatban a két elegy kémiai reakcióba lép egymással, s megindul az elszappanosodási folyamat.
A folyamat végeredménye a kész szappan.
(Közben azért történik még egy, s más, de a lényeg most nem ez.)
A lúg már nincs jelen a kész szappanban eredeti formájában
A hozzáértéssel elkészített szappanban már nincs jelen a lúg sem, az olaj sem, mert átalakultak.
A natúr szappanok összetevői nem mások, mint elszappanosított olajfélék.
Nem véletlen, hogy a termékek összetevő listájában sem ez olvasható:
INCI (hivatalos kozmetikai nevezéktan; magyarul: Összetevők):
NaOH, olívaolaj, kókuszolaj, stb.,
hanem ez olvasható:
Összetevők: elszappanosított olívaolaj, elszappanosított kókuszolaj, stb.
A szerelemben ugyanis olyannyira eggyé válik lúg és olaj, hogy többé már egyik sem önmaga, hanem egy új anyag: a szappan 🙂
Lúg nélkül nincs természetes szappan
A szappankészítés és a főzés között rengeteg hasonlóság van.
Képzeld el a rántott csirkét:
megsózod, bepanírozod, kisütöd, és kész.
A csirkehús ugyanaz, mint amikor elkezdted a műveleteket, csak ízes és megsült.
Akár külön is választhatod a bundát és a húst, igaz?
A lúg és az olaj esete teljesen más.
A szappankészítés során a két fő összetevő a reakció után egy új, addig nem létező anyaggá válik: szappanná.
Mi ebből a lényeg?
Ha lúg nincs, akkor nincs szappan sem, és ez így természetes – szó szerint is.
Ha a fentieket megérted, akkor már nem félsz többé a natúr szappantól, mert tudod, hogy a szappanban VAN IS LÚG, MEG NINCS IS LÚG 😉
Vélemény, hozzászólás?