Az első szappanokat mindenképp desztillált vízzel készítsd, mert ezzel a legkönnyebb megszerezni azokat a szappanos tapasztalatokat, amiknek birtokában bátran nekiállhatsz tejjel, kávéval, gyógyteákkal szappant készíteni.
Elvileg a sima csapvíz is megtenné, ha nem lenne legtöbb településünkön túl “kemény” – én sohasem kockáztattam, és neked is ajánlom, hogy inkább desztillált vizet használj.
A vízzel semmi extra teendő nincs, nem kell hűteni a lúgoldást megelőzően.
Egyszerűen csak mérd ki a receptednek megfelelő mennyiségű vizet, majd add az előzőleg kimért NaOH-hoz.
Következhet az oldás óvatos (!) művelete.
A desztillált víz nem különösebben fotogén szerzet – bevallom, gondolkodtam azon is, hogy kristálypohárba töltöm a kedvetekért, és így kattintok róla, de ezt a variációt elvetettem 🙂
Palackban vagy kannában árulják, megtalálhatod háztartási boltban, benzinkúton, szupermarketben is.
TIPP:
Az 5 literes, kannás változat nem a kedvencem, mert sokkal nehezebb önteni belőle, amikor tele van.
Nehéz tartani és önteni egyszerre, könnyen meglódul a víz, kifröccsen, kárba vész.
Tény, hogy az 1-2 literes vékony műanyag palackosok könnyebben kezelhetőek.
Ha kezdő vagy, kisebb vizet vegyél, mert a biztonságérzeted és a sikerélmény, mint motiváció, megéri azt a pár forintot, amit a nagyobb adag vásárlásán megtakarítanál.
EZ IS FONTOS:
Később szó lesz a különböző főzetekről: őket is desztillált vízzel kell készíteni, el ne feledd!
… Ugye beöltözöl szappankészítés előtt?… 🙂
Kacérkodsz az otthoni szappankészítéssel, de nem mersz egyedül belevágni?
Kattints most a bizonyosságért!
Vélemény, hozzászólás?