Cukros szappan készítése

A cukor egy igazi Szappankészítő Mumus

Több dolog miatt is érdekes kérdésről írok: a cukor és a szappankészítés viszonyáról. A cukorról mi, szappanozók azt tanultuk és tapasztaltuk, hogy vigyázni kell vele, mert (túl)melegíti a szappant (gélesedhet). Kezdő szappankészítőként ez az egyik Szappankészítő Mumus, amitől rettegsz, igaz? No, de semmi vész – a félelmeken túllépünk egy kis tapasztalatszerzéssel! Kezdetben még olyan adalékot is igyekszünk elkerülni, mint egy ártatlan gyümölcslé – mert tartalmaz némi cukrot, most pedig egyenesen arra biztatlak, amitől már akkor megborzongsz, amikor elolvasod?! 😛

TEGYÉL CUKROT A SZAPPANODBA!

 

Cukros szappan készítése

 

Tehetsz keveset, tehetsz sokat – a lényeg, hogy kipróbáld!
OK, de miért tedd bele? Azért mert nagyon jól habzik, és csodaszép karamelles színeket tud produkálni; igazi különlegesség, amilyenre neked is szükséged van az alapok elsajátítása után!
Ricinussal is lehet jól habzó szappant készíteni, de a cukor másként csinálja ezt: szép nagy buborékokat ad a szappannak, és olcsóbb is.

Lehetsz óvatos, és kezdheted 1 jó teáskanálnyi, azaz 10 gramm cukorral, a fotókon én is egy ilyen szappant mutatok meg.
Azt is tudni kell még erről, hogy a karamell színhez ennyi cukor nem elegendő, de a félelmek legyőzésénél a fokozatosság is fontos, ezért nem ugrunk fejest a mély vízbe 🙂

 

A cukros szappan jól habzik

 

MIKOR ÉS HOGYAN KERÜL A CUKOR A MASSZÁBA?

Erre többféle lehetőség van, most a legegyszerűbbet készítsük el!

  • vedd a kedvenc receptedet, vagy erre az alkalomra alkoss egy unikumot 🙂
  • most desztillált víz legyen a folyadékod
  • mérj ki mindent előre, ahogy máskor is
  • a kimért vízben oldj fel 10 gramml kristálycukrot, ezzel oldd a NaOH-t
  • tedd be hűtőbe, ha sietsz, akkor a egyenesen a fagyasztóba (nem kell megfagyasztani, csak alaposan lehűteni!)
  • innentől ugyanúgy dolgozz, mint máskor
  • nem kell megijedned, ha a cukros lúg elszíneződik, ez a karamellizálódás miatt van, és a tejnél is megfigyelheted – ugye, te is rácsodálkoztál, amikor először láttad a kecsketejet a lúggal narancssárga színűvé válni?! 🙂
    Ha véletlenül sem szeretnéd, hogy barnuljon a massza, akkor alaposan hűtsd a cukros vizet!A kész lúgoldat víztiszta ezzel a módszerrel!

Cukor a lúgoldatban - szappankészítéshez

 

TIPP:

A formába öntés elleni túlmelegedés ellen egy fogás: rakj bele díszeket (akár korábban erre a célra félre tett vég-darabkákat, akár reszeléket, maradékot), ahogy én is itt.

 

Szappankészítés cukorral: díszek

 

 

Cukros szappan készítése

 

Cukor és szappankészítés

 

 

Lehet úgy is, hogy elveszel egy keveset a KIMÉRT vízből, feloldod a cukrot ebben, és csak a pudingnál adod a masszához, amikor az illatanyagot is, vagy egyéb adalékot. Dolgozhatsz cukorral ÉS tejjel is.

A “horror” változatot későbbre hagyjuk, akkor majd rengeteg cukorral manőverezünk, és teljesen másképpen csináljuk;-)
Az egyik Szappankészítő Mumus ezzel kiiktatva 🙂 – nézd a fotókat:  remélem, meggyőztelek!
Nincs túlmelegedés, nincs gélesedés (ha volna, az sem lenne olyan nagy tragédia!).
Figyelgesd az idő múltával, és tedd hűtőbe, ha melegedne!
Én most kitettem a kinti 10 fokba, elég volt neki fél óra.
Íme szappanunk 2 óra elteltével:

 

Szappankészítés cukorral

 

INTELEM

Nagyon óvatosan dolgozz, formába öntés után a magas hőmérsékletű, gélesedő massza komoly égési sérüléseket okozhat, ezért a szokásosnál is biztosabb helyre állítsd a formádat!
Különösen a tejes-cukros változatra igaz ez.

 

 

 Kacérkodsz a házi szappankészítéssel, de nem mersz egyedül belevágni?
Kattints most a bizonyosságért!

Hozzászólások

Egy hozzászólás a(z) “A cukor egy igazi Szappankészítő Mumus” bejegyzéshez

  1. Marica avatar
    Marica

    Különös ez az eljárási mód, eddig erről még máshol nem olvastam. Nagyon olcsó, jó megoldásnak tűnik, és ha a szappan habzását segíti, akkor szinte minden szappanban lehetne alkalmazni ezt a 10 g mennyiséget. Legközelebbi szappankészítésnél ezt a módszert ki fogom próbálni. Nagyon izgalmas és érdekes lesz a “horror” változat! Kíváncsian várom, hogy olvashassak az elkészítéséről.
    Köszönettel: Marica

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .