Te is jártál már úgy, hogy a friss szappanod csodásan nézett ki, de pár hét után már csalódottan szemlélted?
Kíváncsi vagy, mi lehet emögött, és szívesen meg is osztod a tapasztalataidat?
Olvass tovább, ha érdekelnek a válaszok!
Ha Te is túl vagy már néhány adag házi készítésű szappanon, akkor tudod, hogy a friss szappanmassza első kritikus időszaka az a bizonyos elkészítés utáni 1. nap.
Ekkor áll fenn a veszélye a túlzott felmelegedésnek, ekkor kell a legjobban odafigyelni a kiöntött masszára. Különösen igaz ez akkor, ha tömbformába tettük.
Tegyük fel, hogy minden szuperül ment, és Te és a szappan, szóval mindketten sikeresen túléltétek az 1. 24 órát.
Azt gondolnánk, hogy most már fellélegezhetünk, minden OK lesz 🙂
Ám ez nem mindig van így, bőven akadhatnak még keserves pillanatok…
Szappankészítés kihívás
Az érési idő hetei alatt rengeteget változhat küllemében a szappan
Kíváncsian várom, Neked mi a tapasztalatod, írd meg a poszt alatt!
Én az elmúlt évek alatt a következőkkel barátkoztam több-kevesebb sikerrel:
#1
Szappanpor
Ez a pár órás szappanon is előjöhet, de olyan is van, amikor csak hetekkel később jelenik meg. És néha egészen alattomosan, nem egyszerre lesz fehér ám, neeeeem! Olykor nap nap után lesz mindig egy kicsivel színtelenebb a szappan.
Ha pár napig nem nézel rá, igazából csak akkor lesz feltűnő a dolog – és esik le a tantusz…
#2
Színvesztés
Több adalékanyag van, ami NEM őrzi meg a színét tartósan a szappanokban.
Ezek között vannak teljesen természetesek, és vannak nem természetesek is.
Tudjuk, hogy vannak természetes adalékok, amik tartósan ragyogóan mutatnak és olyanok is, amik az idő múlásával egyre fakóbbak, majd hetek, hónapok alatt teljesen elvesztik a színüket. (Ez persze nagyban függ a mennyiségtől is, amit alkalmazol, és a mintázási technikától is.)
A mesterséges színezők is okozhatnak nem várt dolgokat, ilyen pl. az a jelenség, amikor az érési időben a színek elkezdenek vándorolni: kvázi átszivárognak oda, ahova nem kívánnánk őket.
#3
Meglepetés-színek
Én így neveztem el azt, amikor pl. a várt lila szín helyett zöld lett a szappanom lilának szánt része 🙂 Máig nem jöttem rá, mi volt az oka, mert a pigment megbízható helyről származott, és máskor teljesen jó színt adott. Kecsketejes volt, de ez nem indokolta a dolgot…
Te is jártál már így, ugye?
#4
Méretváltozás
A hideg eljárással készített szappannál és az átlátszó szappannál jelentős a térfogatcsökkenés az idő múlásával.
Végeztél már ilyen megfigyelést?
Ha nem, akkor ajánlom, nagyon egyszerű.
TIPP
Tégy félre minden adagból 1-1 darabot, és dokumentáld a tömegét hetente, vagy kéthetente, grammra pontosan 6 hónapon keresztül!
Nem lövöm le a poént, de meg fogsz lepődni.
Minden okunk megvan rá tehát, hogy ezeket a dolgokat tudatosan figyeljük, és tanuljunk belőlük!
Elindítjuk a 8 hetes Szappankészítés Kihívást!
Cél:
A friss szappanok megfigyelése, dokumentálása és az eredmények beépítése a gyakorlati ismereteinkbe.
Én is részt vehetek a Szappankészítés Kihívásban?
Bárki jöhet, aki vállalja, hogy 8 héten át megfigyeli és lefotózza 1 frissen készített szappanját, majd elküldi az info@szappanmentor.hu e-mail címre.
A friss szappan fotójával együtt ez 9 képet jelent (lsd. lejjebb is).
Csak színezett szappannal vehetek részt a kihíváson?
Nem. Bármilyen adalékkal készített szappannal jöhetsz, de akár natúrral is.
Hány képpel kell neveznem a kihívásra?
Kérlek, hetente 1 db fotót készíts, és küldj el nekem!
Semmiképp se küldj többet!
Ezek mentése és rendszerezése rendkívül időigényes dolog, ezért arra kérlek, Te válassz, ha több fotót is készítettél, és a legjobbat küldd el nekem!
A képek elküldésével hozzájárulsz ahhoz, hogy azokat – neved feltüntetése mellett – felhasználhassam szakmai tartalmak elkészítéséhez.
Kezdőként is jöhetek?
Naná! Nagyon sokat fogsz tanulni a kihívás során!
Ne legyenek gátlásaid, ha még csak 1-2-3-4 szappan került ki a kezeid közül: ez nem vizsga, hanem közös megfigyelés, tanulás, tapasztalatszerzés! Hajrá!
Természetesen haladóként is örülünk Neked! 🙂
Hogyan csatlakozhatok a kihíváshoz?
Egyetlen feltételünk van: legyél Hírlevél-olvasó.
Itt tudsz csatlakozni (Haladóknak)
A Szappankészítés Kihívás 2017. március 4-től április 29-ig tart, ebben az időtartamban kell elkészíteni és elküldeni a 9 fotót.
1 hét = 1 fotó 🙂
JELENTKEZZ ITT!
Jelentkezési határidő: most!
(de legkésőbb márc. 1-ig)
Minden héten segítek, hogy ne felejts rá a képekre!
További tudnivalók e-mailben, a Szappankészítés Kihívás előtt.
Kérdésed van?
Tedd fel itt, a poszt alatt – rövidesen válaszolok!
Vélemény, hozzászólás?