Sárgarépás szappan készítése: ez a szappan Gitta kívánságára született, aki felhívta a figyelmemet arra, hogy hamarosan itt a tél, ideje felkészülnünk rá megfelelő szappankészlettel 🙂
Paradicsomos és uborkás volt még közös ötletelésünk eredménye és – ami akkor nem jutott eszembe, de azóta igen – jöhet majd a sütőtökös is.
Már 5 napja elkészítettem, de annyira elfoglalt voltam a hétvégén, hogy csak 4 nap után vettem ki a formákból.
Ez csak jót tett nekik, mert szilikon formákba öntöttem, időközben keményedtek, így sérülésmentesen kiugrottak a szilikonból.
A sárgarépás szappan így készült:
Egy darab közepes méretű, friss, lédús, édes homoki répát a sajtreszelőm legapróbb lyukú felén lereszeltem.
Jól kinyomkodtam a levét, majd kiegészítettem úgy, hogy meglegyen a szükséges 38% folyadékarány (ezúttal desztillált vizet használtam).
Amint az a képen remekül látszik: a répánál léteznek lédúsabb zöldségek is 🙂
A kicsavart répareszeléket félre tettem.
Mérés, lúgoldás és hűtés, olajmelegítés következett.
Illatot nem használtam, natúran hagytam, formába öntés előtt hozzámixeltem a félre tett jó maréknyi reszeléket.
Mivel apróra reszeltem a répát, így a botmixer 3 pillanat alatt teljesen eltüntette az apró darabokat, így a massza teljesen homogén lett.
A répa sárga színét nem bántja a lúg, tudtam, hogy szép színe lesz, most mégsem győzök benne gyönyörködni 🙂
Sárgarépás szappan és otthoni bőrápolás
A répa fertőzésgátló, hatékonyan gyógyítja a gyulladásokat, fekélyeket – érdemes ezt a bámulatos tulajdonságát pakolásként alkalmazva felhasználni, ha ilyen problémánk van.
Szépségtipp: répareszelék joghurttal, mézzel, liszttel vagy keményítővel elkeverve, 15 perc az arcon, lehetőleg bőrradírozás után 🙂
Antioxidáns, A- és E-vitamin tartalma is figyelemre méltó.
A sárgarépás szappan minden bőrtípusra használható.
Öregedő, vízhiányos, zsírhiányos, szuper-érzékeny bőrre különösen ajánlottak a répát tartalmazó kozmetikai készítmények..
Az első répás szappanom is eszembe jutott most, azt másképp készítettem.
Van tipped, mi a különbség az első és a mostani között? (az elkészítés módját illetően)
Vélemény, hozzászólás?