A pálmaolaj, pálmavaj és pálmazsír kifejezések ugyanazt az olajat takarják.
A szappan készítés során használt egyik alapolaj, viszonylag nagy mennyiségben kerülhet a szappanba.
Azok számára kiváló alternatíva, akik nem akarnak állati eredetű zsírokat használni a szappankészítéshez, mert pl. a sertészsírt ki lehet vele váltani.
A teljes olajmennyiség 25-50%-a is lehet pálmaolaj, de ez természetesen ízlés és célok kérdése.
Ha keményebb szappant szeretnél készíteni, akkor legalább 20-25 %-a legyen a pálmazsír az összes olaj mennyiségének.
A PÁLMAOLAJ JELLEMZŐI:
- növényi olaj, az olajpálma gyümölcshéjából préselve nyerik
- keménnyé, tartóssá teszi a szappant
- jelentős az E-vitamin tartalma
- szobahőmérsékleten szilárd, sárgás színű vaj
- ásványi anyagokat, telített és telítetlen zsírsavakat is tartalmaz
- az élelmiszeripar és a kozmetikai ipar a legnagyobb felhasználója
Az állatvédők helyette más szilárd olajokat, zsírokat tehetnek a szappanba, pl. sertészsírt, kakaóvajat, shea-vajat, stb, ezek is keményítik az elkészült szappant.
Te is kacérkodsz a házi szappankészítéssel, de nem mersz egyedül belevágni?
Kattints most a bizonyosságért!
Vélemény, hozzászólás?