szappan készítés, pálmaolaj

Pálmaolaj – pálmavaj – pálmazsír

A pálmaolaj, pálmavaj és pálmazsír kifejezések ugyanazt az olajat takarják.
A szappan készítés során használt egyik alapolaj, viszonylag nagy mennyiségben kerülhet a szappanba.
Azok számára kiváló alternatíva, akik nem akarnak állati eredetű zsírokat használni a szappankészítéshez, mert pl. a sertészsírt ki lehet vele váltani.

A teljes olajmennyiség 25-50%-a is lehet pálmaolaj, de ez természetesen ízlés és célok kérdése.
Ha keményebb szappant szeretnél készíteni, akkor legalább 20-25 %-a legyen a pálmazsír az összes olaj mennyiségének.

 

A PÁLMAOLAJ JELLEMZŐI:

 

  • növényi olaj, az olajpálma gyümölcshéjából préselve nyerik
  • keménnyé, tartóssá teszi a szappant
  • jelentős az E-vitamin tartalma
  • szobahőmérsékleten szilárd, sárgás színű vaj
  • ásványi anyagokat, telített és telítetlen zsírsavakat is tartalmaz
  • az élelmiszeripar és a kozmetikai ipar a legnagyobb felhasználója

Az állatvédők helyette más szilárd olajokat, zsírokat tehetnek a szappanba, pl. sertészsírt, kakaóvajat, shea-vajat, stb, ezek is keményítik az elkészült szappant.

Te is kacérkodsz a házi szappankészítéssel, de nem mersz egyedül belevágni?
Kattints most a bizonyosságért!

 
 


Cimkék:

Hozzászólások

7 hozzászólás a(z) “Pálmaolaj – pálmavaj – pálmazsír” bejegyzéshez

  1. […] kókuszolaj szintén a szappan készítés alapolaja (a pálmaolajról itt olvashatsz). Szárító hatása miatt 30%-nál nagyobb mennyiségben nem ajánljuk szappanba tenni, de vannak, […]

  2. […] sertészsír használata szappankészítő körökben erősen megosztó téma, akárcsak a pálmaolajé. A disznózsírt mindenki ismeri, szobahőmérsékleten kenőcsszerű állati zsír, melegben […]

  3. […] olívaolaj alapolajnak számít a szappan készítésben, a kókuszolaj és pálmaolaj mellett népszerű szappan alapanyag. Értékes bőrápoló hatásai miatt érdemes extra szűz […]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .