Tegnap arról írtam, hogyan tudsz márvány hatást varázsolni több színből, most itt a folytatás, az összetevőkről.
Emlékeztetőül: fontos, hogy folyékony, lassan pudingosodó legyen a masszád, mert ha idő előtt szilárdul, akkor nem tudod véghezvinni szépen a márványozást.
Ezt elérheted egy nem túl bonyolult recept kigondolásával.
Én ezeket használtam most a szappankészítéshez.
A vörös márvány szappan összetevői:
- kókuszvaj
- pálmavaj
- hidegen sajtolt repceolaj
- shea-vaj
- ásványi színező (vas-oxid)
- kecsketej
Ez a szappan recept azoknak is nyerő lehet, akik szeretik a kemény, takarékos szappanokat, amik nem fogynak el 4 nap alatt 🙂
Ugyanakkor nagyon is megfelelő az összes többi, fontos tulajdonságuk: az ápoló hatásuk, a habzásuk, a krémes érzés a bőrön és a tisztító hatás.
A shea-vaj nem csak a superfat mennyisége (vagyis 5 %) : 10 %-ban használtam, mert nagyon szeretem 🙂
A legfontosabb jellemzője azonban számunkra most a folyékonysága!
Javaslom, hogy bátran használd a kedvenc szappanrecept számlálódat!
Első lépésként vedd sorra, milyen olajaid vannak otthon (vagy miket tudsz még beszerezni), mik azok, amiket a legszívesebben használsz a szappanjaidba.
Eddigi tapasztalataid és ismereteid nyomán határozz meg arányokat a zsírok között, majd ellenőrizd a számlálóval az elképzelésedet.
Ezután már csak színt kell választani, ne feledd: a sokáig folyékonyan maradó massza jegyében (!), és ha szeretnél, akkor illatot is.
Szárított növényt használhatsz adalékként, mert ez csak fizikailag változtat a masszán, nem pudingosít – persze, ne tégy annyit belőle, hogy megálljon benne a kanál! 😉
Örömteli kísérletezést kívánok! 🙂
Kacérkodsz a házi szappankészítéssel, de nem mersz egyedül belevágni?
Kattints most a bizonyosságért!
Vélemény, hozzászólás?