Szappankészítés sütikiszúróval

Apró, figuratív szappan alkotások technikáját mutatom meg ebben a bejegyzésben.

Szappankészítés sütikiszúróval

Mikor érdemes ezt a szappankészítési módot választanod?

  • olyan formájú szappant készítenél, amilyen hagyományos öntőformában nincs a készletedben – és nem is akarsz beruházni rá, ennél olcsóbb és gyorsan elérhető megoldást keresel
  • vannak otthon sütikiszúró formáid
  • több/sok apró, figurális darab elkészítése a célod egyszerre
  • nagyon tartasz a túlmelegedéstől
  • szeretnél valami újat, különlegeset kipróbálni
  • van olyan szilikonformád, vagy faládikád (pl. egy kiszuperált fiók is megteszi!), amibe nagy felületű masszát önthetsz
  • apró gyerekpraclikba szeretnéd adni őket 🙂

Szappankészítés sütikiszúróval

Mik a hátrányai a technikának?

  • annyi maradék keletkezik, mint amikor sütit szaggatsz (a jó hír, hogy ezt felhasználhatod később díszítéshez, de másképp is hasznosíthatod)
  • a szokásos szappanöntésnél időigényesebb, munkásabb szappankészítési eljárás
  • a megfelelő, óhajtott színek eléréséhez némi tapasztalat, előtanulmányok szükségesek

Szappankészítés sütikiszúróval

Miben lesz más ez a szappan, mint a megszokottak?

  • elsősorban funkcióját, használhatóságát tekintve lesz azoktól eltérő: méreteiből adódóan ajándéknak ill. dekorációs célokra a legalkalmasabb (lapos és kicsi)

Az elkészítés lépései

  1. tervezd meg a receptet és ellenőrizd a számlálóban, figyelj arra, hogy a formád méretéhez arányos legyen a mennyiség
  2. válassz színt, színeket
  3. készítsd ki az öntőformádat (ha nem szilikon, akkor béleld ki sütőpapírral), jelöld a belső oldalán, meddig érjen a massza
  4. mérd ki az összetevőket, adalékokat
  5. oldd fel a lúgot, melegíts össze az olajokat
  6. keverd ki a szappanmasszát, és ne felejtsd ki a nagy hévben az illatot és a színt hozzáadni 🙂
  7. öntsd az öntőforma megjelölt magasságáig
  8. takard le, hátha így nem lesz szappanporos a teteje
  9. tartsd melegen
  10. másnap emeld ki óvatosan, és szaggasd ki a kívánt kiszúró formákkal – KÉSZ

Szappankészítés sütikiszúróval

Tippek:

  • a legkönnyebb a kb. 1,5 cm-es szappan lappal dolgozni, de ennél vastagabbal is próbálkozhatsz
  • ne legyen túl nagy a kiszúró forma, mert kitolásnál eltörhet a szappan
  • ne legyen túl vékony a szappanréteg, mert szintén eltörhet kitolásnál
  • ne használj tejet, tejterméket ehhez a szappanmasszához, ha nem természetes színezőket alkalmazol (a színezékek ekkor elég kiszámíthatatlanul viselkednek)
  • ha jól választottad meg az arányokat, a kis szappanok enyhe nyomásra könnyen kicsusszannak a kiszúrókból

Szappankészítés sütikiszúróval

4 Responses

  1. hawa

    Üdvözöllek!

    Csak azt szeretném hozzáfűzni ehhez a cikkedhez,hogy én pl.ezeket a szappanokat díszítésként használom,a szappanformába beleteszem és utána öntöm rá a szappanmasszát,általában kávéból csinálom ezeket ,mert az passzol mindegyikszappanhoz

  2. Bezeczky Éva

    Drága Andrea!

    Először is hálásan köszönöm a honlapodra feltöltött sok-sok anyagot, ötletet, tanácsot. Sokat tanultam belőle.
    Karácsony előtt kezdtem – hosszú készülődés után – szappant készíteni. S mivel már van egy édes unokám, szerettem volna őt is meglepni valami aranyos szappannal. Nem volt pénzem drága formára, viszont volt sütikiszúróm. Öntöttem kiürült csokoládés dobozba kakaóval színezett szappant és macit, elefántot, vízilovat szurkáltam belőle, amiket (túrós dobozokba öntött) egyszerű illatmentes szappanba nyomkodtam. Nem voltam elégedett a külcsínnel (kicsit egyenetlen volt a felület). Ezért idén másképp próbálkoztam: sütőpapír dobozát kibéleltem sütőpapírral, majd ebbe öntöttem a kakaós szappant. Másnap pedig “megfaragtam”. A két végére rányomtam a macis sütőformát, majd a jelölés mentén az egész rudat macira faragtam. Elbabráltam vele jó két órát, de amikor másnap beleraktam egy faládába öntött alap szappanba, olyan lett a felvágásnál, amit vártam. Nem állítom, hogy ez a csúcs, de igazán mutatós lett, s főként mindkét oldala szép egyenletes.
    A leeső maradékot összegyúrtam, mint a sütit kinyújtottam két sütőpapír között és kiszurkáltam. Ezeket a korábbi próbálkozásból tanulva “hígabb” (nem kellően pudingosodott) alapmasszába nyomkodtam, amit kiürült bonbonos dobozba öntöttem vékonyan, s olyan sűrűn raktam bele a macikat, hogy felvágva az apró gyerekkéznek kényelmes méretű legyen.
    Sajnos nem tudom, hogyan tehetném fel a képeket, mert a fázisokat lefotóztam, hátha valakinek én is segíthetek, ahogyan nekem segítettél több társaddal a honlapjaitokra feltett infókkal és képekkel.

    Szeretettel: Éva

    • Angyalom Szappan

      Kedves Éva!
      Nagyon, de nagyon örülök annak, amit írsz!
      Gratulálok az ötletességedhez és a kitartásodhoz, csak így tovább! 🙂
      Tényleg nem muszáj vagyonokat költeni a saját készítésű ajándékhoz!
      Jó példa erre a Te megoldásod!

      Sok szép alkotást kívánok a továbbiakban is, üdvözöllek 🙂
      Andrea

Leave a Reply