Sertészsírt is használhatsz szappanba

Sertészsírt is használhatsz

Online kurzus linket a cikk végén találsz.

A sertészsír használata szappankészítő körökben erősen megosztó téma, akárcsak a pálmaolajé.
A disznózsírt mindenki ismeri, szobahőmérsékleten kenőcsszerű állati zsír, melegben könnyen avasodik.
A házi vágóállatok feldolgozása során keletkezett faggyúból, zsíros-bőrös hulladékokból, szalonna-nyesedékből hagyományosan szappant főztek a régi háztartásokban sziksó, hamulúg hozzáadásával (a szappanfőző műhelyek is így dolgoztak).
A mai modern szappan készítő eljárás a “hideg eljárás”, de ez mit sem változtat azon a tényen, hogy a sertészsír kiválóan alkalmas szappan alapzsiradékként.
Akár hideg, akár meleg az eljárás:-)

A SERTÉSZSÍR JELLEMZŐI:

  • sokoldalú alapzsiradék: mosakodásra és mosásra is alkalmas természetes szappan is készíthető vele
  • kezdő szappankészítőknek ideális összetevő, mert olcsó és könnyen beszerezhető, így nincs nagy anyagi veszteség, ha nem sikerül – de miért is ne sikerülne!? 😉
  • bőrrokon zsír – ez teszi alkalmassá mosakodó szappan készítésére -, de nincsenek értékes bőrápoló tulajdonságai
  • szokás pl. pálmavaj helyett használni pipere szappanhoz, ekkor a receptben egy az egyben helyettesíthető vele
  • keményíti a szappant
  • mosakodó szappanba 25-50 %-ban is teheted, mosószappanba akár 100%-ban lehet ez a zsiradékod
  • fehér színű lesz a mosószappan, ha “tiszta” zsírt használsz
  • ha használt sertészsír az alapanyag, akkor törtfehér, vajszínű, drapp lesz szappan lesz belőle (alább a képen)
  • krémes habzást érhetsz el vele

A sertészsír a legjobb mosószappan készítéshez

Mosószappan előállítására a disznózsír a legalkalmasabb, mert olcsó és könnyen beszerezhető.
Természetesen mindenkinek szíve joga úgy dönteni, hogy ezt, vagy azt az alapanyagot nem teszi a szappanjába – ez a sertészsírra is igaz.
Mosószappant lehet készíteni drágább növényi zsírokkal is, ez is tény.

Én sertészsírból készítem a mosószappanomat, reszelékét adagolom a mosógépbe, már régóta ezzel mosok.
De nem ám “tiszta” disznózsírral, hanem használttal, ami főzésre-sütésre már nem  alkalmas.
Felénk a frissen olvasztott zsírt “tisztának” mondják, és abból én véteknek tartanám a szappanfőzést.
Igaz, egyszer kifogytam a mosószappanból, na, akkor megesett velem, hogy “tiszta zsírból” főztem, de csak keveset (máskor több hónapra valót készítek egyszerre).
Olcsón, tisztán, környezettudatosan.
Olykor teszek a mosószappanba használt napraforgóolajat is, hogy az is fogyjon.

Pipere szappanhoz is szeretem használni, ha olívát és hidegen sajtolt repcét, napraforgót is tesztek hozzá, akkor igazán jó bőrápoló szappant tudtok készíteni sertészsírral is.
Ráadásul ez “hazai” zsír, azért ez a pálmaolajra nem igaz…

Kíváncsi vagyok, mi a véleményetek a disznózsír-kérdésről!
Használtok – nem használtok, szeretnétek – nem szeretnétek kipróbálni?
És miért igen, vagy miért nem?

Mosószappan: készítés zsírból

1. kép forrása: http://notwithoutsalt.com/2009/08/17/rendering-lard/

 Kacérkodsz a házi szappankészítéssel, de nem mersz egyedül belevágni?
Kattints most a bizonyosságért!

Mosószappan készítése 2 recept szerint! Sertészsírból és kókuszzsírból is elkészítheted ITT. (Online kurzus kezdőknek receptekkel, videókkal)

Hozzászólások

7 hozzászólás a(z) “Sertészsírt is használhatsz” bejegyzéshez

  1. Marica avatar
    Marica

    Semmi ellenszenvet nem érzek a disznózsírral szemben, ezért azt ki is próbáltam.

    Kezdő szappankészítőként az első mosószappanomat próbaképpen régi kacsazsírból és kevés napraforgó olajból készítettem és citrom illóolajjal illatosítottam. Az eredmény meglepő lett, hogy egy régi, használhatatlan zsírból egy kitűnő állagú, kellemes vajszínű és nagyon jó illatú mosószappan lett. Jelenleg érés alatt van. “A lúg nem válogat!”

    Az első sikerélményt követően, másnap “tiszta” disznózsírból és egy kevés napraforgó olajból készítettem mosószappant egy kevés titán-dioxid hozzáadásával. Ehhez a szappanhoz nem használtam illóolajat. Az eredmény, az előzőhöz hasonlóan, nagyon szép hófehér, kemény szappan lett. Most 3 hetes, tehát még érik.

    Célom, ha a mosószappan tisztítóhatása is olyan jó lesz, mint amilyen a szépsége, akkor ezzel már nagy lépést tettem előre a takarékosság és a környezetvédelem felé.
    Már alíg várom, hogy kipróbálhassam!

  2. Eszter avatar

    Kedves Andrea!
    Egyetértek a bejegyzéseddel és az előző hozzászólóval – ha nem cél, hogy “vegán” meg “erőszakmentes”/”karmamentes” 🙂 szappant készítsünk, ráadásul mosószappan céljából, a disznózsír teljesen megfelelő.
    Jómagam már több adag mosószappant készítettem belőle, viszont tiszta zsírt használok, mert a konyhai szokásainkból eredően nálunk nincs használt zsír. Friss illatú illóolajat is teszek bele, a ruhákon soha nem érzek semmi kellemetlen “szagot”.
    Pipereszappanhoz viszont még nem használtam. Jó ötlet, hogy a pálmazsírt lehet vele helyettesíteni, ki is próbálom hamarosan!
    Szeretnék a közeljövőben egy “hungarikum” szappant készíteni, amiben hazai alapanyagok szerepelnek, idehaza megtermett és előállított olajokból és kézenfekvő megoldásként zsír felhasználásával. Remélem, sikerül. 🙂
    Köszönet a bejegyzésért, örömmel olvastam/olvasom a többit is!

    1. Angyalom Szappan avatar
      Angyalom Szappan

      Kedves Eszti!
      Köszönöm szépen a hozzászólásodat, örülök, hogy Te is így gondolkodsz 🙂
      A pipereszappan disznózsírral jól működik, remek bőrápoló hatása méltatlanul és általánosan feledésbe merült.
      Na, de majd mi…! 😀
      Szívesen látlak máskor is, és köszönöm, üdv: Andi

  3. Szabolcs avatar
    Szabolcs

    Szép napot kivánok!
    Pár kédrésem lenne a háziszappan mosógépben használásával kapcsolatban. Az első dolog az, hogy amit Ön használ az tiszta disznózsirból készül, vagy van még valami más adalék is? Esetleg illóolaj használható? A másik dolog, hogy pontosan hogy hasznalja a szappanreszeléket? A mosópor helyére teszi be a kis fiókocskaba, vagy esetleg a ruhák közé.
    Válaszát előre is köszönöm.
    Tisztelettel ,
    Szabolcs.

    1. Angyalom Szappan avatar

      Üdvözlöm, Szabolcs!
      Mosószappant mindig abból készítek, amim éppen van. Ha van használt zsírom, akkor abból, ha nincs, vagy nincs annyi, amennyi szappanra szükségem van, akkor tiszta disznózsírból. Adalék nincs benne, de előfordul, hogy az összes olajmennyiség 80-90%-a a zsír, fennmaradó 10-20% pedig napraforgóolaj (használt, vagy tiszta lehet utóbbi is).
      Illóolaj minden további nélkül használható, de nem a szappanba, hanem az öblítéshez érdemes tenni: az öblítőtartályba, ecettel, vagy ecetes vízzel kombinálva. Az ecet szaga nem fog érződni, az illóolajé igen (persze, ez a mennyiségétől is függ).
      A mosóportartó rekeszbe 1-2 evőkanál mosószódát szórok, ez növeli a szappan hatékonyságát.
      Fehér mosáshoz a mosószóda mellé szintén 1-2 evőkanál nátrium-perkarbonátot szórok, ami fehérít.
      A szappanreszeléket a becsukott ajtajú dobra szórom rá, ezután indítom a programot, min. 40 fokos programmal.
      Szép, tiszta ruhákat kívánok! 🙂
      Üdvözlettel: Andrea

  4. Papajcsik Erzsébet avatar
    Papajcsik Erzsébet

    Szép napot,
    Én még nagyon a kezdetek kezdetén vagyok, még csak olvasok sokat és tanulok, vásárolom az eszközöket, épp a botmixert és a mérleget várom. És még egy nagyon fontos tényező, szerbiai magyar vagyok, igy szerb nyelven is sokat olvasok.
    sokat gondolkodtam, mégis hogy kezdjek hozzá a szappanozáshoz, hogy pálmaolaj vagy sertészsír… Inkább a sertészsírr felé hajlok, PALm FREE, viszont nállunk, szerbiában szappankészítés előtt MOSSÁK a zsírt vagy a faggyút. Ami egy eléggé pancsos macerás műveletnek bizonyult
    Az érdekelne , hogy ez feltétlenül szükséges-e?
    Üdvözlettel Erzsi

    1. Angyalom Szappan avatar

      Kedves Erzsi, elnézést, az oldallal technikai problémák voltak, most fértem hozzá az üzenethez, köszönöm, hogy írtál. Ezt a mosást én nem ismerem. Mi csak egyszerűen felhasználjuk a zsírt vagy faggyút. Az egy tiszta anyag… De nem tudom, milyen az a zsír, amit mosni kell, milyen előtte, és milyen utána. Amíg ezt nem tudom, a kérdésre sem tudok korrekt választ adni. Az biztos, hogyha a zsír (faggyú) tiszta, akkor kész a szappankészítésre. Sok sikert kívánok! Nem vagyok messze, Szegeden megtalálsz, tartok workshopokat, ha gondolod, szeretettel várlak további infókkal. Kérlek, ide írj, ha szeretnél kapcsolatba lépni velem: csiszar.andrea@gmail.com

      Üdv, Andi

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .