Mosószappan házilag

Többször írtam már a mosószappan főzéséről, de a téma mindig aktuális, erről tanúskodnak leveleitek, kérdéseitek.
Mosószappan és mosószappan között színben nagy eltérés lehet, a zsiradékok milyensége itt is kulcskérdés, akárcsak a hideg eljárással készült szappanok esetében.

Készítettem egy összehasonlítást a mosószappan küllemével, összetételével kapcsolatban:

Mosószappan házilag

Mosószappan főzés
Ilyen volt a zsír…
Mosószappan főzés
… és ilyen lett a szappan

A használt zsír mellett némi olajom is volt.
A zsírban bőven volt pirospaprikás is, ez tovább árnyalta a végleges színt.

Mosószappan házilag

Mosószappan házilag

Szilikonformába is jutott a masszából.
Jól látszik, hogy a hűléssel arányosan szilárdul és világosodik.
Így lesz a forró, zselésen átlátszó masszából kemény szappan.

Mosószappan főzés

Mosószappan házilag
Mosószappant kizárólag pálmazsírból is lehet készíteni, az szinte hófehér lesz, akárcsak a tiszta zsírból főzött:

Mosószappan főzés

A szín a mosószappannak NEM minőség-meghatározó tényezője tehát.

Mi határozza akkor meg a mosószappan minőségét?

A tisztító hatása.
A tisztító hatása pedig attól függ, hogy elegendő lúgot tartalmaz-e az adott mennyiségű zsiradék elszappanosításához.

Ha még többet akarsz tudni erről, olvasd el a SzappanMetor-os cikket: A jó mosószappan 3 titka

Készítettél már mosószappant?
Ha igen, miből?
Mire használod?
Bevált?

Szappanimádók kérdőíve >>> Töltsd ki te is, kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

6 Responses

  1. Bagi Marianna

    Kedves Angyalom!

    Kérlek, légy a segítségemre hogy, hogy tudom felhasználni a régi háztartási olajokat és zsírokat a meleg mosószappan készítéséhez, lakás körülmények között. Segítségedet előre is köszönöm!

    Üdv: Marianna

    • Angyalom Szappan

      Kedves Marianna!
      A segítséghez tudnom kell, készítettél-e már szappant, és ha igen, milyet, mennyit?
      Kezdő v. haladó a szinted?
      Üdv, Andi

      • Bagi Marianna

        Hideg eljárással rendszeresen készítek szappanokat. Most mosószappant szeretnék készíteni, mert a családomnak készítek mosógélt, és ehhez szeretném felhasználni. Van tiszta disznózsírom is, inkább ezt dolgoznám fel.
        Bocs, hogy ilyen későn válaszolok, de mozgalmas hetem volt.

        • Angyalom Szappan

          Én is elnézést kérek, Marianna, de itt vagyok 🙂
          OK, tehát az alapok megvannak. A meleg eljárásról itt írok, többek között:
          http://angyalomszappan.hu/mososzappan-fozes/

          http://angyalomszappan.hu/szappankeszites-meleg-eljarassal-folyekony-sampon-es-tarsai/

          A receptszámlálóban a disznózsírt pálmazsírként kell beállítani, mert a tulajdonságaik nagyon hasonlóak szappankészítés szempontjából. Folyadék desztillált víz legyen. A pudingos massza mehet a sütőbe.
          Ha nem világos valami, írj! 🙂
          Üdv, Andi

          • Bagi Marianna

            A hétvégén megpróbálom, majd beszámolok az eredményről. Az igazat megvallva, nagyon félek, mert nem tudom a gázsütőmet beállítani. De, próba, szerencse. KöszönöM!

          • Angyalom Szappan

            Akkor szurkolok Neked! Korábban nekem sem volt alkalmas erre a sütőm, akkor szereztem be a lassú főző edényt, nagyon jó. Nemrég lett új tűzhelyem, most már be tudnám állítani, de megmaradtam a kis edénykémnél elsősorban azért, mert így nem kell kihúzkodnom a sütőből a felkeveréshez a nehéz edényt a meleg masszával. (Ez is egy szempont nálam 🙂 ) Bátor vagy, remélem, nem fut ki! Bármi is lesz, a bőrödre nagyon vigyázz, használj védőruhát és majd írj, milyen lett! 🙂

Leave a Reply