A szappankészítés sarkalatos kérdése...

A szappankészítés egyik sarkalatos kérdése – Habparádé vagy keménység?

A szappankészítés egyik sarkalatos kérdése a keménység és a habzás kérdése.

Azt bizonyára Te is tudod, hogy a ricinusolajjal nagyon jó habzást érhetsz el, azonban kezdő szappankészítőként beleeshetsz abba a hibába, amibe én is beleestem anno:-)
Nevezetesen, hogy annyi ricinust teszel a szappanodba, hogy gyakorlatilag semmilyen formából sem tudod kiszedni, annyira elpuhítja a masszát.
Ráadásul, a túl puhára sikerült szappan nemcsak, hogy pocsékul jön ki a formából, még az érési idő elteltével azzal is számolni kell, hogy szinte pillanatok alatt “elolvad” – sokkal gyorsabban, mint szeretnéd!

Sokan kedvelik a tartós, kemény, lassan kopó szappanokat, ezért most ismét egy ilyen receptet készítettem el.

A szappankészítés dilemmája

 

A szappankészítés dilemmája

 

A szappankészítés dilemmája

 

Fotókat csak 1-2 nap múltán hozok róluk, de addig is, leírom, hogy “mit tud” majd ez a szappan, ha megérik.
(a képek megérkeztek 🙂 )

Az átlagos természetes szappanhoz képest keményebb lesz, és könnyen, dúsan-krémesen habzik majd.
Ez a recept azért is jó, mert a ricinusolaj bár puhítja a szappant, ez mégis kemény, ugyanakkor a kiváló habzás ott lesz benne.
Már az öntés után is látszik, érződik, mennyire lesz kemény vagy puha az új szappan.
Az előbbi ugyanis hamarabb szilárdul, pár óra után már nem lehet (könnyen) ujjbeggyel megnyomni, míg az 1-2 nap után is puha tapintású szappanok érés, száradás után is viszonylag “puhább” darabok maradnak – és így jobban is kopnak a használat során.

ÖSSZETEVŐI:

 

Kacérkodsz a házi szappankészítéssel, de nem mersz egyedül belevágni?
Kattints most a bizonyosságért!

 


, írta:

Cimkék:

Hozzászólások

Egy hozzászólás a(z) “A szappankészítés egyik sarkalatos kérdése – Habparádé vagy keménység?” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .